Мексиканският наркобарон Исмаел "Ел Майо" Самбада и Хоакин Гусман Лопес, син на бившия му съдружник от картела Синалоа, вече задържания Хоакин "Ел Чапо" Гусман, бяха арестувани в щата Тексас, съобщи в изявление снощи главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според изявлението и на двамата са повдигнати множество обвинения в САЩ за ръководене на престъпните операции на наркокартела, включително за производството на фентанил, най-смъртоносната заплаха от наркотици, с която американците са се сблъсквали някога.

В началото на миналата година мексиканските власти арестуваха друг от синовете на Ел Чапо - Овидио Гусман, който по-късно беше екстрадиран в САЩ.

За Ел Майо пък се смята, че е съосновател на картела Синалоа. Според американските прокурори той е ръководил дълго време организацията, докато се е укривал.

Ройтерс съобщи, че повече от 500 души от Южно Мексико са избягали в съседна Гватемала през тази седмица заради въоръжени сблъсъци между престъпни групировки, които се борят за контрол над маршрути за наркотрафик и извършват други престъпления.

Масовото разселване заради насилието на наркокартелите е започнало по-рано тази седмица, като мъже, жени, деца и възрастни хора са потърсили убежище в град Куилко, граничещ с мексиканския щат Чиапас, съобщи гватемалският институт по миграция.

"Това са семейства, които биват насилствено разселвани в Гватемала заради насилието, обхванало южната част на съседната държава", казва се в изявление на института.

Престъпни групировки са отговорни за най-малко 19 случая на насилствена смърт през последните дни.