Новият дълг не е намален, заяви пред журналисти лидерът на БСП Михаил Миков. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обеща пред депутатите редукция с 2 млрд. лева от 16-те милиарда дълг. Според Миков обаче това е невъзможно.

"Искам само да обърна внимание, защото не става въпрос за редукция, защото той беше приет във вида, в който е внесен. Още повече, че когато се поемат ангажименти в международен договор за 8 млрд. евро, те също подлежат на изпълнение, така, както е договорът. И съответните агенти, дилъри, би трябвало да търсят неустойки при неизпълнение. Така че вчерашното обещание за женитба от страна на финансовия министър е крайно юридически неиздържано и няма никакво правно значение", заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента.

Миков определи вчерашното гласуване, при което беше ратифициран договорът за нов дълг, за противоконституционно.

"Ние ще бъдем последователни, и както заявих вчера, днес ще изпратим писмо до президента, в което ясно ще очертая противоконституционните действия на гласувалите вчера в народното събрание. Не може да се говори за върховенство на закона, когато Народното събрание не спазва конституцията", заяви лидерът на БСП. 

Той остро разкритикува и коментара на президента, че вероятно няма да има вето на вчерашното гласуване:

Не може президентът да има претенцията за държавен глава, когато самият той не се съобразява с Конституцията, и предварително, преди още да се е запознал с фактите, да казва, че не обмисля вариант за вето. Това не е предварителен въпрос, а въпрос, който лежи на факти и на конституция.

Миков коментира и напрежението в АБВ, след като вчера "алтернативното ляво" изненадващо гласува "за" новия дълг, а тази сутрин лидерът на партията Първанов заяви, че ще подаде оставка.

"Очевидно вчера в НС се видя една конфигурация, която днес създава напрежение в политическото пространство. Някои политици говорят за оставка, цели ръководства, неубедителни обяснения."

Лидерът на БСП обаче отказа да коментира вътрешния живот на други партии.

"Какво правят другите партии, е техен въпрос и предимно за тяхна сметка", заключи той.