Главният архитект на София - арх. Здравко Здравков - е подал оставка днес. Това обяви кметът на града Васил Терзиев в социалните мрежи.

"Благодаря му за времето, което е посветил на София", отбелязва Терзиев, след като потвърди, че е приел оставката.

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, а заедно с това започва подготовка за конкурс за позицията, добави столичният кмет.

"Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София. Ще се обърнем проактивно към всички професионални общности за предложения, за да намерим най-подходящата кандидатура", пише още Терзиев.

Арх. Здравко Здравков зае поста през 2016 г., след като спечели конкурс. Създател на бюро "Свадра -04", Здравков имаше опит и като главен архитект на община Червен бряг, преди да се премести и да заживее в София десетилетие по-рано.

Здравков спечели конкурса с концепцията си за развитие на столицата - "София - зелен град" - с повече зелени площи, велоалеи и по-голям дял на обществения транспорт за сметка на автомобилите. Сред приоритетите му бяха общи правила за строителство и облагородяване на всички райони.

Той работи добре с предишната администрация на общината в лицето на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). През 2018 г. отказ да изпълни решение на ВАС за издаване на разрешение за строеж на 150-метров небостъргач доведе до кратко разследване за престъпление от главната прокуратура, но то бързо бе прекратено.

През 2019 г. Здравков призна, че е бил притискан от собствениците на строителна фирма "Артекс", намесена в серия скандали през годините, макар че отказа да покаже заплашителните СМС-и пред медиите.

През 2022 г. от "Демократична България" поискаха оставката на Здравков заради установени лоши практики, "масово и необосновано забавяне" в сроковете по преписките в ръководеното от него направление „Архитектура и градоустройство". Затова остана мистерия защо кметът Васил Терзиев го остави на поста.

Наскоро по повод казуса с възстановяването на Войнишкия паметник в центъра на София, арх. Здравков заяви, че споделя мнението на колегите си от архитектурните организации за това, че паметникът не може да се възстанови в същия вид пред НДК. Но индиректно призна, че при поредния проведен конкурс, не е споделил резервите си за успеха на конкурса пред кмета. В крайна сметка след много остри критики от ГЕРБ-СДС и други групи в СОС, се наложи Терзиев да оттегли заповедта си за спирането на проекта.