Южна Корея изрази съжаление, че делегацията ѝ от спортисти на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи бе представена като делегация на нейния съперник Северна Корея, и поиска уверения от организаторите, че тази грешка няма да се повтори, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Когато баржата с южнокорейските спортисти премина по Сена, дикторът ги представи като "Корейската народнодемократична република" - официалното име на Северна Корея - на френски и на английски език.

Дикторът представи по същия начин и севернокорейската делегация.

Заместник-министърът на спорта и културата на Южна Корея Джан Ми-нан, който е в Париж, е поискал среща с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, се казва в изявление на южнокорейското Министерство на спорта.

"Изразяваме съжаление, че страната ни бе представена като Северна Корея на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, докато преминаваха спортистите на Република Корея", се казва още в него.

Южнокорейският олимпийски комитет незабавно информира организаторите на игрите за случилото се и поиска грешката да не се повтаря.

Делегацията на Южна Корея включва 143 спортисти, които се състезават в 21 дисциплини. Северна Корея, която се завръща на игрите за първи път след Рио 2016 г., е изпратила 16 спортисти.

По-късно дойде и извинение от Международния олимпийски комитет (МОК).

"Искрено се извиняваме за грешката при представянето на корейските спортисти по време на телевизионното излъчване на церемонията по откриването", пише Международният олимпийски комитет (МОК) на корейския си профил в Х, бившата платформа Туитър.