- Г-н Петков, вие участвал ли сте в среща с финансовия министър, на която са били зам.-председателите на АБВ?

- Не съм убеден, че е имало такава среща.

- Одобрявате ли подкрепата, която АБВ оказа на ГЕРБ при гласуването на дълга?

- Да, напълно. АБВ постигна голям политически успех - спести два милиарда на българските данъкоплатци. И тук възниква въпросът защо финансовият министър трябваше да го мотае 20 дни, преди да отстъпи. И министър-председателят трябва ясно да отговори на този въпрос. По същество ГЕРБ трябва да са наясно, че така не може - не може да изненадват коалиционните си партньори и обществото с предложение в 99-ата минута. Това са сериозни неща. Шестнадесет милиарда дълг не са пари за семки. Ако не бяха свалили двата милиарда, ние щяхме да сме против.

Същевременно много сериозно казвам, че популизмът на БСП и "Атака" са вредни за държавата. БСП се качи на камиончето на "Атака" и върви с тях към пропастта. Но с тези неадекватни действия ГЕРБ захранва "Атака" и популизма.

- Как ще коментирате  решението  на Първанов да подаде оставка?

- Аз го разбирам - не само защото го уважавам и обичам, не само защото му вярвам... И много се надявам този път той да греши. В момента той не вярва на министъра на финансите, не вярва на декларацията на българското правителство... И ако се окаже прав, това би било катастрофа за българските институции. Разбира се, по никакъв начин няма да подкрепя неговата оставка. Това, което той искаше преди 20 дни, днес се случи. Той е силен и трябва да бъде подкрепен.

- Как депутатите взеха това решение през главата му?

- Според мен парламентарната група, депутатите бяха убедени и мотивирани в решението си, след множеството консултации на проф. Борисов и на председателския съвет, на който, разбира се, не съм присъствал. Решението е - подкрепяме дълга, ако той е редуциран, иначе излизаме от правителството, отиваме в опозиция и приключваме въпроса. 

Обществото трябва да знае, че АБВ със своя вицепремиер и с парламентарната си група са гаранти за контрола. Ние по същество не сме свидетели на теглене на кредит, а на ратификационен договор, след което следва тегленето на кредит, като за тази година този въпрос е приключен. Ръководството на БСП инкасира много унижения, но изборът им да са в един кюп с "Атака" надминава и най-мрачните прогнози.

- Все пак, не е ли странно, че и лидерът на Реформаторския блок демонстрира с жест неудовлетворението си, както и вашият лидер?

- Не бих искал да коментирам Реформаторския блок, но е очевидно, че ГЕРБ няма нормална координация с партньорите си. И ако продължават по този начин, са заплашени от политическа самота.

- След като гласувахте ратификацията за дълга, те могат и да няма за какво да ви питат...

- Като не питат за нищо, ще си говорят сами. А това, както е известно, е медицинска квалификация.