Кой е синият "бог Дионис", чиято песен завърши смисловата част от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж вчера, посветена на различните и равенството и която се оказа център на обсъждания и възмущение в социалните мрежи в България (като остави на съвсем заден план и забрава решението на КС само часове по-рано)? 

Френският певец, автор на песни, актьор Филип Катрин се появи по шкембе и боядисан в синьо, полуизлегнат в образа на древногръцкия бог на виното, възраждащата се природа, веселието и ритуалната лудост. И заобиколен от сатирите.

55-годишният Филип Катрин изпя песента "Tout nu" ("Съвсем гол"), сред танцуващи представители на различни малцинства (не само широко обсъжданата "жена с брада", мъжете в рокли, но включително и хора, които дефилираха и танцуваха с по две протези на мястото на загубените си крака). Той е известен със своето особено чувство за хумор. Кариерата му започва още 1991 г.  Набира популярност в началото на новия век с танцувалния ритъм “Louxor, j’adore".

"Дионис", освен певец и актьор, е визуален артист, режисьор и писател, комедиант също. Обича провокациите. Носител е и на "Сезар" за поддържаща роля. Има три деца, женен е за дъщерята на Жерар Депардийо - Жули.

В социалните мрежи по цял свят се разрази възмущение по друг повод, свързан със сцената - дали в някакъв вариант на драг шоу така не се пародира "Тайната вечеря" на Леонардо и не се накърняват чувствата на вярващите християни. Според зададеното описание в сценария това е било "интерпретация на гръцкия бог на виното Дионис, за да ни накара да си дадем сметка да абсурдността на насилието между човешките същества." Според някои от зрителите на церемонията обаче богът бил всъщност сървиран като вечеря на трапезата и едва ли не "синият човек" представлявал "бебето Исус".