Трафикът по железопътните линии във Франция трябва да се върне напълно към нормална работа в понеделник, каза днес делегираният министър на транспорта Патрик Вергрит.

Вчера 100 хил. души не можаха да се качат на влаковете си, а влаковете на други 150 хил. закъсняха, но те в крайна сметка стигнаха до дестинациите си, каза Вергрит.

Според френския вътрешен министър Жералд Дарманен властите в страната домакин на започналите вчера Олимпийски игри не изключват чуждестранна намеса в саботажа на железопътната инфраструктура на страната, с което се предизвика хаос при откриването, предаде Ройтерс.

Вандали нанесоха щети на инфраструктурата по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо, Страсбург и Марсилия. Никой засега не е поел отговорност за нападенията, уточнява Ройтерс.

„Разкрихме определен брой елементи, които ни навеждат на мисълта, че съвсем скоро ще разберем кой е отговорен“, каза Дарманен.

Двама източници от сферата на сигурността са заявили пред Ройтерс, че начинът на действие предполага предварително подозрение, падащо върху леви групи или екоактивисти, но все още няма доказателства.

Железопътният оператор Ес Ен Се Еф вече обяви, че транспортните планове за отборите, които ще участват в Олимпийските игри в Париж, ще бъдат гарантирани.

„Утре все още ще има смущения“, каза Вергрит. „От понеделник няма нужда да се притеснявате.“

Саботажът предизвика хаос във Франция и наложи намаляване на влаковете и до съседни страни, като Великобритания и Белгия.

Вандали атакуваха линиите, свързващи Париж до такива градове, като Лил на север, Бордо на Запад и Страсбург на изток. Властите осуетиха атака по линията Париж - Марсилия.

Британският премиер Киър Стармър планираше за церемонията по откриването да преодолее краткото разстояние между Лондон и Париж с по-щадящия околната среда влак "Евростар", но беше принуден да промени плановете си, предаде Франс прес.

Заради саботажни действия, засегнали френската железопътна мрежа и затруднили достъпа с влак до Париж, Стармър трябваше да се качи на самолет.