Израелските ВВС заявиха, че тази нощ са атакували обекти на "Хизбула" в Ливан, след като ракета, която според Израел е била изстреляна от шиитската групировка, порази футболно игрище и уби 12 души, включително и деца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"ВВС на Израел нанесоха удари по редица цели на терористичната организация "Хизбула" както дълбоко в ливанската територия, така и в Южен Ливан, включително по скривалища за оръжия и терористична инфраструктура", се казва в изявлението на израелската армия.

Дванадесет деца и младежи бяха убити вчера, когато ракета, изстреляна от подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Южен Ливан, удари футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, според израелската армия, предаде ДПА.

Военният говорител Даниел Хагари каза, че броят на жертвите се е увеличил от 11 на 12, според информация на в. "Таймс ъв Израел" (Times of Israel).

Хагари, участва в на пресконференция на мястото на атаката и каза, че има достатъчно военни и разузнавателни доказателства, че ракетата е била изстреляна от „Хизбула“.

Той идентифицира ракетата като произведена в Иран Falaq-1, като каза, че този тип се използва само от подкрепяните от Иран милиции. 

"Хизбула" е извършила атаката от Шебаа в южната част на Ливан, според Хагари. Израелските военни казаха по-рано, че "Хизбула" е изстреляла около 40 ракети през границата, като една от тях е ударила друзкия град Мадждал Шамс. 

„Хизбула“ обаче направи изявление, че няма нищо общо със смъртните случаи в Мадждал Шамс, а ливанското правителство осъди "всички актове на насилие и атаки срещу всички цивилни".

"Насочването към цивилни е грубо нарушение на международното право и противоречи на принципите на хуманността", се казва в изявление на правителството, според ливанската държавна информационна агенция NNA. 

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) заявиха, че поддържат контакт с двете страни, за да се опитат да намалят напрежението. Ръководителят на мисията на UNIFIL Аролдо Лазаро и специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласшерт призоваха и двете страни "да проявяват максимална сдържаност", за да предотвратят "по-широк пожар, който би погълнал целия регион в невероятна катастрофа".

"Съжаляваме за смъртта на цивилни – малки деца и тийнейджъри - в Мадждал Шамс. Цивилните трябва да бъдат защитени по всяко време", казаха те в изявление.

Израелският Червен кръст "Маген Давид Адом" съобщи, че жертвите са на възраст между 10 и 20 години. Израелските медии информират, че освен 12-е жертви има няколко ранени. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съкрати посещението си в САЩ, за да се върне у дома, съобщиха от кабинета му.

"Веднага след като научи за бедствието в Мадждал Шамс, министър-председателят Бенямин Нетаняху нареди завръщането му в Израел да стане възможно най-бързо", се казва в публикация в "Екс".

Нетаняху е в САЩ от понеделник, за да укрепи подкрепата за своята 9-месечна война срещу „Хамас“ в Газа. Той направи обръщение към Конгреса, срещна се с президента Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис, както и с бившия президент републиканец Доналд Тръмп. 

Израелските медии съобщиха, че Нетаняху е трябвало да си тръгне от САЩ в понеделник, но заминаването му вече е съкратено с няколко часа. 

"Хизбула" очаква "суров" отговор на Израел след смъртоносния ракетен удар, казаха източници пред ДПА.

"Ние сме в готовност от месеци и сме нащрек за всяка атака на врага. Това не е нищо ново, ние сме в постоянна готовност".

Ливанските медии съобщиха, че групировката е евакуирала около 100 от своите постове в южните предградия на Бейрут, които са нейна крепост, в очакване на възможни израелски атаки. 

Израел и съюзникът на "Хамас" "Хизбула" участват  в престрелки почти всеки ден от началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година. Интензивността на тези сблъсъци в Северен Израел и Южен Ливан напоследък значително се увеличи. 

Има жертви и от двете страни, което поражда опасения, че конфликтът може да се разпространи по-широко в региона.

"Няма съмнение, че "Хизбула" прекрачи всички червени линии", каза израелският външен министър Израел Кац за новините на Канал 12, когато пристигнаха съобщения за жертвите на Голанските възвишения. "Ние сме изправени пред тотална война". 

Кац каза, че такава война би имала "цена" за Израел, но "Хизбула" ще плати по-висока цена. 

Израел завладява Голанските възвишения – скалисто плато от стратегическо значение, през 1967 г. и анексира района през 1981 г., въпреки че според международното право се смята за сирийска територия, окупирана от Израел. 

Повече от 50 000 души живеят в района, като малко над половината от тях са израелски евреи. Те съжителстват с друзи и малко алавитско малцинство. Мадждал Шамс, градът, който беше нападнат, е населен предимно от друзи – арабскоговоряща религиозна общност.