Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". От партията заявиха, че ще търсят възможно най-голяма политическа подкрепа в парламента и ще говорят с всички депутати, включително с независимите.

"Това е последният шанс да се излъчи правителство. Вие отстоявате формулата за надпартиен, експертен кабинет. Вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Това не е лека задача. Третият мандат предоставя по-голяма гъвкавост, не ви задължава днес да излъчите кандидат за премиер", каза Радев.

Шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори, че в партията са наясно в каква тежка криза е страната.

"Това е по-голяма отговорност, отколкото първите два мандата. Ще подходим изключително практично. Ще проведем разговор с всички, включително с независимите депутати. Ще търсим колкото е възможно по-широка подкрепа. Процесът ще бъде прозрачен, пред очите на всички. Всеки ще може да си направи изводите има ли отговорни политически представители или няма. Ще започнем още от утре", каза Йорданов.

След края на срещата Йорданов заяви, че се надява до края на седмицата от партията да имат представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не.

"Ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични неприязъни, реплики, които сме си разменяли и така нататък. Ще направим срещи с всички. Сега ще изготвим график, ще изпратим писма. Ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начините за тяхното разрешаване, сроковете за тяхното решаване. И ако постигнем съгласие, чак тогава ще говорим за съставяне на програма и хората, които да изпълняват тази програма.

Срещите ще са открити за медиите, за да няма спекулации кой и коя партия ще прати държавата на избори. Ако има достатъчно мнозинство сред депутатите в този парламент, следващите разговори ще са за състав на кабинет. Надявам се до края на седмицата да имаме представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не", каза Йорданов.

Единствената парламентарна група, която той спомена поименно, е тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това му изявление бе малко странно на фона на това, че Йорданов неведнъж е определял политиците от тази коалиция като "некадърници" и "неможачи". Именно "Има такъв народ" и "Възраждане" сезираха Конституционния съд, за да може той да отмени промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Сега обаче Йорданов каза, че при разговорите във втория мандат е станало ясно, че различията могат да бъдат преодолени.

ДПС на Делян Пеевски няма да участва в разговори за третия мандат

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат. Това се казва в изявление от името на съпредседателя на движението Делян Пеевски.

"Не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната. Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ и напъните на временния обитател на “Дондуков“ 2 са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората. 

Освен това ние сме категорични - не можем да работим с проруската партия “Възраждане” и това за нас е единствената, непристъпна червена линия. 

С оглед изразените позиции на основните партии, заявките за опит за съставяне на правителство с третия мандат не са нищо друго, освен протакане и реализиране на нерегламентирана предизборна кампания, от която излъгани и подведени ще бъдат българските граждани. 

Отговорното политическо поведение изисква от представителите на ИТН единствено да върнат мандата веднага, за да има възможност Радев, между два задгранични полета, да изпълни задълженията си по Конституция и да насрочи парламентарните избори", се казва още в изявлението.