Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Сидни (2000 г.) Гълъбин Боевски е отново в затвора за наркотрафик. Новината бе потвърдена официално от подкаста "Спортната джунгла".

49-годишният бивш щангист от Кнежа е бил заловен в Португалия през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност $50 млн. Арестът е част от операция на специалните части, наречена "Твърда земя".

Две години по-късно Боевски е осъден на 6 години и 6 месеца, които в момента излежава в португалски затвор. Пред съда той е пледирал, че само е превеждал на групата, но всъщност е осъден като неин организатор. Съдът решава, че Боевски, черногорецът Младен и македонецът Иван са действали съзнателно и са посредничили, транспортирали и задържали 1 тон кокаин.

Месец преди ареста Боевски и още един от трафикантите са имали среща с таен агент, с когото са "договорили сделка" за прехвърляне по море - от един плавателен съд в друг -  на 1 тон кокаин и 3,6 тона марихуана. Впоследствие цялата "операция" е била под наблюдение, подслушвани са и мобилни телефони.

Олимпийският шампион и притежател на една световна и три европейски титли бе арестуван за трафик на наркотици и преди 13 години - на международното летище в Сао Пауло, след като в неговия и багажа на дъщеря му Сара, която пътуваше за участие на тенис турнир в Бразилия, бяха открити 9 кг кокаин. Тогава той бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор за трафик на наркотици.

Боевски твърдеше, че не е знаел за дрогата в куфарите си, които бил купил в деня преди пътуването от магазин в Сао Пауло. В края на октомври 2013 г. - след близо 2 години в затвора "Итаи", той бе освободен.

Това стана възможно заради процедурата "експулсао", въведена от бразилското законодателство, която дава възможност на осъдени чуждестранни престъпници да бъдат пуснати на свобода предсрочно. Едно от условията е да са имали добро поведение и да се задължат никога повече да не стъпват в страната. Правителството пък се отървава от плащането на тяхната издръжка по време на излежаването на присъдата.