Държавата няма да плати 4,7 млн. лв. за изложението "Уебит" (Webit), а "едва" 350 000 лв., които ще покрият наема на НДК за провеждането му.

Това съобщи днес Министерството на иновациите и растежа (МИР) след дни на неяснота и обвинения от страна на организаторите на събитието, че институциите не спазват поети от тях ангажименти.

През февруари правителството на "сглобката" пое ангажимент Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката да отпуснат от бюджетите си близо 5 млн. лева за IT форума, който трябва да се проведе на 23-24 октомври в София.

Правителството намира за целесъобразно да намали бюджетните средства в подкрепа на Международното изложение "Уебит" (Webit) и помощта да се ограничи до сумата по наемането на Националния дворец на културата от 350 000 лева, обяви в официална позиция Министерството на иновациите и растежа. 

На проведена днес среща с организаторите на форума представители на трите ведомства са им казали същото, гласи официалната информация. Все още няма официален отговор на предложението от "Уебит фондация", посочват от министерството. 

"Изменението в планираното сътрудничество на държавата за изложението се налага заради неяснота относно първоначалната концепция по организирането на участието на Република България и свързаните с това затруднения по отношение на поетите ангажименти от трите отговорни институции", пише министерство на иновациите в прессъобщението си.

От ведомството допълват още, че изложението е включено в проекта на календар за 2024 г. на инициативата "Бранд България", която е преустановена, а общата визия за популяризирането на инициативата не е разработена и разписана.

Правителственото решение от февруари за многомилионната подкрепа за "Уебит фондация", което служебният кабинет на Димитър Главчев ревизира, е предвиждало, освен осигуряването на наема на НДК, и договори за наем от всяко едно от трите министерства на площ за изграждане на три щанда на изложението, както и осигуряване на техника, услуги и покупката на билети.

"Посоченото обстоятелство противоречи на всички нормативно установени изисквания и правила за разходване на публични средства и не предполага самостоятелно наемане на площ от страна на трите ведомства, още повече че в посочените суми не се включва изграждане на щанд и неговото вътрешно оформление. Не е ясно и дали фондация "Уебит" е включила други ангажименти в посочените суми", допълва Министерството на иновациите и растежа.

Министерство на иновациите и Министерство на образованието и науката са поели ангажимент и да закупят 4500 билета за участие във форума, включително на ученици, учители и студенти, посочва се още в правителствената позиция, която уточнява, че "организаторът предлага цена на билет за събитието в размер на 500 лв."

Министерството на икономиката и индустрията, от своя страна, e трябвало да осигури видео техника, обзавеждане, печатни материали, транспорт, хотелско настаняване и кетъринг в размер до 700 000 лева.

Миналата седмица основният организатор на Webit Пламен Русев предупреди, че предстои международен скандал заради бездействието на служебния кабинет, въпреки поетия по-рано през годината ангажимент. Основнитe аргументи на Русев са значимостта на форума за България и риска за репутацията на страната зад граница.