Още 320 млн. лв. в бюджета на Държавен фонд "Земеделие" предлагат депутатите на Ахмед Доган в парламента. Изключените от групата и опониращи на Делян Пеевски народни представители внесоха проект за промени в приетата на първо четене миналата седмица актуализация на бюджета.

Депутатите мотивират предложението си с необходимостта от осигуряване на втория транш по програмите „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

В своите мотиви ДПС-арите на Доган подчертават, че земеделските стопани са в изключително тежко положение след поредицата икономически кризи от 2020 г. насам.

„Неблагоприятните климатични събития през последните седмици също се отразяват сериозно на първичното производство на селскостопанска продукция, включително върху прилагането на основните технологични изисквания при отглеждането на културите, което може да доведе до значително намаляване на площите и свиване на производството,“ се казва още в предложението.

Според ДПС предоставянето на държавната помощ е изключително важно за оцеляването на земеделските стопани и гарантиране на непрекъснатостта на селскостопанското производство и продоволствената сигурност.