Любопитни партийни интриги са се разиграли на форум на изселнически организации в Турция. Става въпрос за конференция на Конфедерацията на балканските румелийски турци (BRTK), която се състоя през уикенда в Бурса.

В организацията членуват над 300 изселнически дружества от 51 области в Турция, от които близо 200 са от изселници oт България, включително най-голямото - "Балгьоч Бурса".

Конференцията на BRTK се събира на всеки три години. През уикенда е било избрано ново ръководство на Конфедерацията.

Речи на събитието са държали двама политически лидери от България. Това са били председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков и (съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров. За това съобщиха от двете формации.

Двата клона на ДПС на събитието

Клуб Z успя да се свърже с ключов участник в организацията на събитието. Това е българският изселник Зюрфеттин Хаджиоглу, бивш заместник председател на BRTK и досегашен член на Управителния съвет. Той е бил и водещ на конференцията в началото й.

„Имахме гости от двата клона на ДПС“, заяви Хаджиоглу по повод разцеплението в партията.

От една страна, на конференцията са били Джевдет Чакъров и евродепутатът Илхан Кючюк – те са от фракцията около почетния председател Ахмед Доган. А откъм фракцията на Делян Пеевски – депутатите Хамид Хамид и Байрам Байрам.

ИТН присъства, но се сърди

Присъствал е представител и на „Има такъв народ“ (ИТН). Това е бил депутатът Танер Тюркоглу. Любопитно е, че той е напуснал събитието по време на речта на Николай Денков. Тюркоглу направил това демонстративно, като дори отправил реплика към Денков.

„На депутата от ИТН му бяхме казали, че ще му дадем думата. Но след като той излезе, това отпадна от програмата“, обясни Зюрфеттин Хаджиоглу.

Клуб Z се свърза с пресцентъра на „Има такъв народ“. Поискахме потвърждение на тази информация, както и коментар от страна на Танер Тюркоглу защо е напуснал форума по време на речта на Николай Денков. Реакция обаче на този етап няма.

Любопитно е, че и представителите на крилото на Делян Пеевски са поискали да се изкажат на форума. Това обаче не им е било позволено.

„Да. Пожелаха да се изкажат, обаче ние им казахме, че ако все още са депесари, то тук е техният съпредседател (Джевдет Чакъров). Ако беше дошъл г-н Делян Пеевски, - защото имаше покана и към двамата съпредседатели, - щяхме да кажем „разберете се кой от вас ще се изкаже“, обясни ситуацията Хаджиоглу. „Не може от една партия двама да говорят.“

Причината за ограничението е, че е имало изявления на много гости от различни партии и организации от Турция и други държави, което е отнело над три часа.

Без покани за "Величие", "Възраждане" и БСП, а ГЕРБ отсъства

От BRTK поканили и други политически сили от България да изпратят представители.

„Бяхме поканили и ГЕРБ, но, за съжаление, те не излъчиха свой представител. Нито писмо изпратиха, нито устно ни информираха, че няма да дойдат“, каза Зюрфеттин Хаджиоглу.

Гюнер Тахир, председател на НДПС, в последния момент се извинил, че не може да присъства заради личен ангажимент.

А Орхан Исмаилов, водач на НПСД, потвърдил устно, че ще участва, но не пристигнал - не станало ясно защо.

„Николай Денков държа хубава реч, която много се хареса на присъстващите, особено на изселниците от България. Защото ние имаме изселници и от Македония, от Косово, Молдова... Даже вчера и днес някои хора поискаха речта на г-н Денков - писмено преведена на турски, за да си я качат на официалните си сайтове на дружествата“, посочи Хаджиоглу.

Той обаче не е харесал речта на (съ)председателя на ДПС Джевдет Чакъров.

„Чакъров държа реч на турски, но никой не разбра какво казва. Той сега много говори за сплотеност, заедност начело с почетния председател Ахмед Доган – може би му спомена името над десет пъти, както и за приноса му за етническия мир. Но не каза какво са направили за 30 години за тези хора, които живеят в Турция и България“, коментира Зюрфеттин Хаджиоглу.

От BRTK по разбираеми причини не са изпратили покани на националистическите партии в настоящия български парламент - „Величие“ и „Възраждане“.

„БСП също не бяха поканени. Защото те според нас продължават същата политика като бившето БКП“, обясни Хаджиоглу.

Послание от ПП

Иначе, според официалното съобщение от партия „Продължаваме Промяната“ (ПП) на конференцията Николай Денков се обърнал към българските турци с думите: Заедно можем да премахнем хроничната бедност и зависимостта от местните феодали в някои региони.

„Политическото представителство на българските турци не трябва да се затваря в една партия - защото монополизирането води до тежко изкривяване на отношенията между обикновените хора и партийното ръководство. Хората стават силно зависими от интересите и капризите на политическите лидери, които са изкушени да използват гарантирания етнически вот в своя полза“, казал Денков в обръщението си към представителите на изселническите дружества.

Той благодарил специално за поканата към „Продължаваме Промяната“, отправена от председателя на BRTK и на „Балгьоч Бурса“ Сабри Мутлу.

„Това ни позволява да представим идеи за позитивно развитие на отношенията на нашата партия „Продължаваме Промяната“ с българските турци – както с изселниците в Турция, така и с турците, живеещи в България. Тези отношения досега оставаха затворени в монопола на една българска партия и в огромна степен се определяха от страха на хората да не се върнат травмите на етническите конфликти от близкото минало“, казал Денков и отбелязал, че е време е да изградим отношенията си по нов начин.

Според него ако различните партии се конкурират за доверието на българските турци, ръководствата им ще бъдат принудени да се съобразяват с интересите на хората. 

Денков бил категоричен, че правителствата в България трябва с висок приоритет да подкрепят хората с ниски доходи и по-изостаналите региони, без тази подкрепа да се свързва директно с етническите особености на населението. И изтъкнал какво са свършили от неговото обединение по този въпрос в последните 3 години.

Според него този подход за намаляване на регионалните и подоходните неравенства може да се разшири и да подпомогне всички български турци, като ще премахне хроничната бедност в някои региони и ще освободи хората от тежката им зависимост от местните управници, които злоупотребяват с техните трудности.

Бившият премиер обърнал внимание и на развитието на бизнес отношенията между България и Турция предвид членството на България в Европейския съюз и геостратегическото място и тежест на Турция в нашия регион. Според него този взаимен интерес предполага активна работа и от двете страни за решаване на отлагани с години проблеми. Като добър пример в това отношение той посочил програмата за национално съфинансиране в подкрепа на мащабни инвестиции, която била използвана активно от кабинета „Денков“ и от която се възползвали различни инвеститори.

„Развитието на такива производства е от огромна полза за регионите със смесено население, като създава нови работни места, осигурява по-високи доходи и премахва зависимостите от местни „феодали“, казал още бившият министър-председател.

Той споделил и че срещите, които двамата с Кирил Петков са провели с организациите „Балгьоч“ и „Бултюрк“ по-рано тази година, са показали, че има няколко приоритетни въпроса, по които „Продължаваме Промяната“ може да работи заедно с българските турци – признаване на трудов стаж, на дипломи, премахване и опростяване на различни административни процедури, включително за издаване на визи и др.

„Виждаме отдавна наболели проблеми, очаквания, разочарования, колективни травми и желание за щастлив живот от българските турци. Аз декларирам пред тази уважавана аудитория, че ние ще продължим да работим за една приобщаваща, обединяваща и успешна демокрация за пример в целия регион“, заключил акад. Денков.

Обръщение и от ДПС-Доган 

А според официалното прессъобщение от ДПС-Доган Джевдет Чакъров казал пред форума:

„Мирът не е даденост, за него трябва да се борим всеки ден! ДПС има ключова роля в запазването на мира на Балканите благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган.”

Чакъров отбелязал и необходимостта от развитие и стабилност в региона, което неминуемо минавало през задълбочаване на икономическите взаимоотношения между двете държави. И подчертал ролята на по-активното сътрудничество с неправителствените организации и засилването на междукултурните връзки между България и Турция.

„Тази седмица Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси на ЕП и ще продължи да работи за добросъседските отношения между България и Турция. България и Турция са дългогодишни стратегически партньори, затова ние трябва да продължим да работим за нашите добросъседски отношения”, заявил още Джевдет Чакъров.