Палестинският президент Махмуд Абас осъди категорично убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Палестински национални и ислямски фракции призоваха за обща стачка и масови демонстрации след покушението, което според "Хамас" е извършено при израелско нападение срещу неговата резиденция в Техеран.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран потвърди смъртта на Хания. В краткото изявление на иранските сили се казва, че неговият телохранител също е загинал с "мъченическа смърт" и се допълва, че  като се добавя, че допълнителна информация ще бъде оповестена по-късно.

Засега няма потвърждение от израелска страна.

Новината за убийството на Хания дойде няколко часа след нанасянето на израелски въздушен удар по предградие на Бейрут, насочен срещу командира на проиранската милиция "Хизбула" Фуад Шукр, известен още като "Саид Мухсан".

"Хизбула", която е съюзник на "Хамас", не е потвърдила смъртта му.

Турция: Нетаняху не търси мир

Турция също осъди убийството на Хания.

"Още веднъж стана ясно, че правителството (на израелския премиер Бенямин) Нетаняху няма намерение да постигне мир. Тази атака има за цел също така да разпространи войната в Газа в региона. Ако международната общност не предприеме действия, за да спре Израел, нашият регион ще бъде изправен пред много по-сериозни конфликти", се казва в изявление на турското Министерство на външните работи.

"Осъждаме подлото убийство на ръководителя на политическото бюро на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран. Изразяваме съболезнованията си на палестинския народ, който пожертва стотици хиляди мъченици като Хания, за да може да живее в мир в своята родина, в своята държава".

Министерството на външните работи заяви още, че Турция "ще продължи да подкрепя справедливата кауза на палестинския народ".

Русия: Това е абсолютно неприемливо политическо убийство

Убийството на Хания е "абсолютно неприемливо политическо убийство", заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов.

"Това е абсолютно неприемливо политическо убийство и то ще доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението".

Той добави, че убийството ще има и отрицателно въздействие върху преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Иран: Кръвта на Хания "никога няма да бъде пропиляна"

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани днес заяви, че кръвта на Хания "никога няма да бъде пропиляна".

"Мъченическата смърт на Хания в Техеран ще укрепи дълбоката и нерушимата връзка между Техеран, Палестина и съпротивата", цитират Канаани иранските държавни медии .

Китай: Много сме загрижени от този инцидент

Китай твърдо осъди убийството на Хания, съобщи в изявление говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян.

Според Пекин случилото се може да доведе до засилване на нестабилността в региона.

"Ние сме много притеснени от този инцидент, противопоставяме се твърдо и осъждаме това убийство", подчерта Лин Цзян.