"Мнозинството за съставяне на правителство с третия мандат след днешната среща нарасна на 48 души."

Това заяви Станислав Балабанов, заместник-председател на парламентарната група на "Има такъв народ", след края на срещата с нечленуващите в парламентарна група депутати, представители на ДПС-Доган.

Балабанов определи срещата като "изключително конструктивна".  

"Българското общество не трябва да чака месеци наред, за да може партийните сметки на няколко човека да излязат, а напротив. Обръщам се към останалите политически лидери - да има разум и воля да потиснат егото си, да помислят практично и да видят има ли резон да работим в името на българското общество", продължи той. 

След срещата съвпадение във визията и приоритетите с ИТН обяви и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. По думите му става въпрос за принципен разговор, за представяне на цели и приоритети в рамките на евроатлантическата ориентация. "Ако се състави правителство, макар и да са минималните шансове, би било добре то да е с ясен хоризонт, с отговорности и възможности, ако не – нека тези срещи в диалогична среда да са първите стъпки в 51-ия парламент да намерим изход в тази критична ситуация, смята Чакъров. Имаме отговорност не да чертаем червени разделителни линии, а да търсим сближаване на позиции", каза той.

На първо време, според депутатите от ДПС-Доган е важно да се реализират всички стъпки в съдебната реформа.  Сходства с ИТН имали и по отношение на националната сигурност, енергетиката. По-важно е, че се споделя нашето виждане за демографската криза, отбеляза Джевдет Чакъров. Той изрази удовлетворение от чутото днес на разговорите, но, посочи, че ще изчакат и следващите срещи, които ИТН ще проведат, за да видят каква ще е тенденцията. 

"Въпреки всички анализаторски нагласи, според мен точно сегашната ситуация създава шанс за едно по-справедливо управление на широка парламентарна основа и се надявам сега да обсъдим приоритети, които ние смятаме за важни", обяви Тошко Йорданов в началото на срещата. 

В хода на срещата от ИТН представиха основните приоритети, сред които тези в сектор правосъдие, свързани с промените в конституцията. Съдебната реформа не е само промяна в конституцията, а и промяна в процесуалните закони, устройствените закони. От ИТН предлагат промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор, да се премахне практиката за командироване на съдии. По отношение на данъчната политика от ИТН се обявиха за запазване на плоския данък, което определят като едно от най-привлекателните условия за чуждестранни инвестиции у нас, информира БТА.

Джевдет Чакъров също посочи, че имат категорична позиция за отстояване на плоския данък. Ние бяхме основният субект, който предложи и отстояваше плоският данък. След като в настоящото време нямаме сериозен инвестиционен процес , много е важно как ще функционира съдебната система, за да се създаде подходящ климат за инвестиции, добави той. Нашето виждане е, че има много сериозна демографска криза, допълни Чакъров. 

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС, коментира въпроса за избора на български еврокомисар. По думите му трябва да е ясно с какъв мандат отива този човек и какъв ресор ще има.

"Тук правя пряка връзка между благосъстоянието и правовата държава. Лесните пари от ЕС свършиха. Брюксел няма да дава пари на база проект и добро желание от страна на София, а ще следи как България изпълнява основните индикатори на правовата държава.

 Регулаторите са ключов разговор, когато говорим за правовата държава.  България трябва да задава дневния ред, когато говорим за бъдещето на Балканите", посочи той.