Депутати от БСП, начело с Георги Свиленски и Борислав Гуцанов, щурмуваха трибуната на парламента и се опитаха силово да отнемат думата на лидера на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. Причината бе, че под формата на декларация той четеше текстове от закона, който обявява комунистическия режим за престъпен.

Свиленски дори извъртя микрофоните така, че да не се чува какво говори Атанасов.

Председателката на парамента Рая Назарян се видя принудена на прекъсне Атанасов и да даде почивка. Той обаче заяви, че иска да си довърши декларацията след това.

След края на почивката Атанасов отново застана на трибуната и призова:

"Уважаеми колеги, демокрацията означава, освен всичко друго, и да бъдеш толерантен към позицията на опонента. Аз никога не съм скачал тук на трибуната, когато хората от бившата комунистическа партия са защитавали техните интереси.

Прочетох ви този Закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи на президента да бъде награден с най-високия орден в държавата "Стара планина" 1-ва степен бившият член на политбюро на ЦК на БКП и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов. Абсурдно е това, което се случва. Вярно е, че минаха 35 г. от смъкването на комунистическия режим, но българските граждани трябва да имат оценка за това какво се е случвало за тези 45 г., когато са съсипвани съдби на хора в държавата", заяви той.

Георги Йорданов е сред малкото живи известни лица на комунистическия режим в България, считан за един от най-близките на Тодор Живков. Започва кариерата си като началник на отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП през 60-те години на миналия век, а в последните години на режима става министър на културата, науката и просветата.

Атанасов отправи обвинения и към ГЕРБ, като обясни, че Йорданов е "техен продукт" и ако не се разграничат от неговите действия, това би ги направило лицемери. 

"Това е възмутително, този министър-председател е ваш продукт (Димитър Главчев - б.р.), той беше ваш депутат, председател на Народното събрание от вашата парламентарна група, ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери", обърна се Атанасов към ГЕРБ-СДС.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов.

Георги Свиленски припомни, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт.

"Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП.

Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура", възмути се Свиленски.

За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда, отговори Атанас Атанасов. 

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, "който е трето поколение ДС".

"ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата детска градина на ДС,  да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма "Телерик". Трябва да се определите – или сте за, или сте“против", призова Георгиев. 

Кметът на София Васил Терзиев не е инсталиран, а избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, Бойко Борисов е бил член на БКП, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ. 

Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Предложението за връчването на ордена беше на Министерството на културата по повод навършването на 90 години на Георги Йорданов. То дойде от служебния министър на културата маестро Найден Тодоров, но Румен Радев все още не е издал указ за връчването на отличието.

Георги Йорданов започва политика за отваряне на българската култура към света през 70-те години. Най-добрите ни оперни певци получават разрешение да пеят на запад, "Мистерията на българските гласове" излиза извън пределите на страната. Това заяви в декларация от името на БСП депутатът Иван Ченчев, който попита защо трябва да омаскаряват човека, дал толкова много на България.

Той е на преклонна възраст, посочи Ченчев. Не правете повече такива опити за гавра с българската култура, обърна се той към направилия преди него декларация от името на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Атанас Атанасов. В декларацията Ченчев представи обръщението от представителите на целия сектор от културни дейци, с което се предлага Георги Йорданов да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги за развитието и популяризиране на българската изкуство, наука и култура по повод 90 години от рождението му.