Северна Корея иска да поднови ядрените преговори със Съединените щати, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент. 

Това съобщи пред Ройтерс високопоставеният севернокорейски дипломат Ри Ил Гю, който миналия месец избяга в Южна Корея. В първото си интервю за международни медии Ри поясни, че Северна Корея е определила развитието на отношения с Русия, САЩ и Япония като свои основни външнополитически приоритети.

Пхенян желае да бъдат премахнати санкциите върху оръжейните му програми, да бъде извадена КНДР от списъка с държавите, спонсори на тероризма, и да получи икономическа помощ, каза Ри.

Изявлението на дипломата сигнализира за потенциален обрат в сегашната позиция на Северна Корея след неотдавнашни изявления, в които не само бе отхвърлена възможността за диалог със САЩ, но и бе отправена заплаха за въоръжена конфронтация. Според Ри при предишните преговори между Ким и Тръмп севернокорейският лидер е поверил ядрената дипломация на "неопитни, невежи" военни командири.

"Ким Чен Ун не знае много за международните отношения и дипломацията или как да прави стратегическа преценка. Този ​​път външното министерство определено ще получи власт, ще поеме отговорност и няма да е толкова лесно на Тръмп да върже отново ръцете и краката на Северна Корея за четири години, без да даде нищо".

Подкрепа на Русия и икономическа помощ от Япония

Коз в ръцете на Северна Корея, по думите на Ри, е решението на руснаците "да си изцапат ръцете, като участват в незаконни транзакции" с комунистическия режим, благодарение на които Пхенян не трябва да разчита на САЩ за премахване на наложените санкции, тоест - лишили са Вашингтон от разменна монета при бъдещи преговори.

В Токио японският премиер Фумио Кишида изрази желание да се срещне с Ким, но въпросът с японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век, отдавна стои като пречка пред затопляне на двустранните отношения. Ким иска да използва казуса, за да осигури икономическа помощ за страната. Токио изчислява, че 17 негови граждани са били отвлечени, като петима от тях са се завърнали в Япония през 2002 г. Пхенян смята въпроса за уреден, след като призна, че е отвлякъл 13 японски граждани, но отбелязва, че тези, които са в неизвестност, са починали или местонахождението им е неизвестно.

"Те (севернокорейците) твърдят, че проблемът е решен, но това е само за да може той (Ким) да подсили преговорната си позиция, преди да направи отстъпки на среща на върха", заяви Ри.