Природният газ през август ще струва 60,75 лв. за мегаватчас (MWh) или с 4,5 % по-скъпо, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цената на течното гориво през юли беше 58,10 лева за мегаватчас.

По-високата стойност спрямо миналия месец, на която "Булгаргаз" ще продава природния газ на крайни снабдители и на лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, беше утвърдена на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Първоначално "Булгаргаз" прогнозира цена в размер на 61,44 лв./MWh, което представляваше увеличение с 5,7 на сто, но днес я актуализира до определената от КЕВР в крайна сметка стойност.

От регулатора обясняват, че в ценовия микс за август са включени само част от договорените месечни количества азерски природен газ, доставяни по интерконектора "България – Гърция" (IGB). Причина за това е ежегодният ремонт на Транс Адриатическия газопровод (TAP), който ще бъде осъществен между 5 и 11 август. Затова и доставените количества течно гориво от Азербайджан ще бъдат с 200 000 МВч по-малко - 688 000 МВч, вместо пълния месечен обем от 888 000 МВч.

Така изгодният азерски газ намалява дела си в месечното потребление на страната до 68,65 %, което е причина за оскъпяването на ценовия микс. През юли доставките на този тип газ покриваха 89,57 % от нуждите, припомнят от КЕВР.

Вторият източник за природен газ на "Булгаргаз" е ПГХ "Чирен", който ще задоволи 31,35 на сто от месечното потребление. Добиваните количества оттам са увеличени с 200 000 МВч, за да компенсират недоставените количества азерски газ.

Междувременно стана ясно, че клиентите на регулирания и свободния пазар са намалили заявките си за природен газ за август.

Плановият ремонт на ТАР е единствената причина за увеличената цена на газа през този месец и ако това не беше така, стойността му за този месец щеше да остане като през юли, заявиха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов и ръководството на "Булгаргаз" на откритото заседание на 30 юли.