Два от българските евроучастници загубиха своите двубои, а един - ЦСКА 1948, преодоля съперника си.

"Черно море"

"Черно море" загуби от израелския "Апоел" (Беер Шева) с 1:2 и отпадна във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. В първата среща, играна в Ловеч преди седмица, „моряците“ завършиха 0:0 с израелския тим. 

Първото сериозно положение в срещата бе за гостите в 10-ата минута. Антонио Сефер стреля опасно от пряк свободен удар от около 20 метра, но топката премина над вратата на "Черно море". Домакините отвърнаха с две много опасни атаки в рамките на минута, при които можеха да вкарат попадение. В 11-ата минута Мазир Сула стреля много опасно около 25 метра, но вратарят на Апоел Офир Марсиано успя да спаси. Секунди по-късно Андреяс Калкан получи топката отляво, пусна пас към Уеслен Жуниор в наказателното поле на гостите, който стреля, но над вратата.

В 25-ата минута Апоел откри резултата. Роей Гордана центрира от ъглов удар отдясно от вратата на Черно море, а Елдер Лопеш от около метър засече с глава топката при първа греда и вкара за 1:0 за израелския тим. 

Черно море отговори моментално и в 33-тата минута домакините изравниха. Андреяс Калкан изпълни прекрасно пряк свободен удар от 25 метра и независимо че вратарят Офир Марсиано игра с топката, шутът беше силен и тя влезе във вратата за 1:1.

В началото на втората част гостите успяха да създадат две много опасни положения. В 53-тата минута Ротем Хатуел изведе в отлична позиция вдясно в наказателното поле на домакините Алон Тургеман, който стреля, но за късмет на домакините топката премина встрани от вратата. Минута по-късно късметът бе на страната на Черно море, след като след удар на Антонио Сефер от около 20 метра топката се отби в страничната греда.

В 64-ата мин. Апоел отново поведе в резултата с гол от статично положение. Антонио Сефер центрира отляво, а Елдер Лопеш се измъкна от опеката на Даниел Димов и с глава вкара за 2:1 за израелския тим.

Пет минути след това Дуду можеше да изравни, но след удара му по диагонал отдясно от около 20 метра топката премина встрани от вратата на Апоел.

В 77-мата минута гостите можеха да вкарат нов гол. Гай Бадаш стреля много опасно по диагонал отдясно, но вратарят Пламен Илиев улови топката.

Две минути преди изтичането на редовното време вратарят на Апоел Марсиано предотврати сигурен гол, след като спаси опасен удар от десетина метра на Дуду. В 89-ата минута Брено Тейшейра засече с гръб към вратата топката с глава, но тя премина над вратата на гостите. В добавените от съдия 6 минути в края на мача Черно море се опита да упражни натиск, но не успя да стигне до гол и отпадна от надпреварата.

Съперник на Апоел в следващия кръг е Млада Болеслав (Чехия), който след два успеха с 2:0 и 1:0 отстрани Трансинвест от Литва.

"Ботев" (Пд)

Носителят на Купата на България "Ботев" - Пловдив отпадна във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

„Канарчетата“ допуснаха второ поражение от гръцкия гранд "Панатинайкос", след като отстъпиха с 0:4 в реванша на стадион „Христо Ботев“ и така напускат надпреварата след общ резултат 1:6. Все пак играчите на Душан Керкез продължават европейското си участие в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще срещнат Зрински Мостар от Босна и Херцеговина. 

Пред 18 000 зрители на стадион „Христо Ботев“ „канарчетата“ опитаха да се противопоставят на гранда от Атина, но „детелините“ решиха крайния изход от сблъсъка с три гола до почивката. Гръцкият тим откри още в шестата минута чрез Александър Йеремейеф. В 34-ата Антъни Уджа си отбеляза автогол, а във втората минута от добавеното време на първата част Филип Джуричич покачи на 3:0. В 50-ата минута Йеремейеф оформи крайния резултат с второто си попадение в мача.

За Ботев това бе първа домакинска загуба в евротурнирите от 31 години. За последно през 1993 година "канарчетата" отстъпиха с 2:3 на другия гранд от Атина - Олимпиакос. 

Двубоят започна по най-добрия начин за гостите, които поведоха в резултата още в шестата минута. Играчите на Диего Алонсо разиграха добре в центъра, след което пренесоха играта на левия фланг. Там Филип Младенович получи зад гърба на Николай Минков и пусна успоредно подаване към непокрития Александър Йеремейеф, който от няколко метра засече в мрежата на Ханс Кристиан Бернат за 1:0. 

В 20-ата минута Тасос Бакасетас пробва да изненада стража на „канарчетата“ с директен изстрел от пряк свободен удар почти от аутлинията, но топката премина встрани от вратата. Минута след това Младенович също шутира неточно от далечна дистанция. 

Ботев опита да отговори с бърза контраатака отдясно, при която Кристиан Нвачукву преодоля защитник на гостите и опита прострелно центриране, пресечено от вратаря на „детелините“ Бартоломей Драговски. 

В 27-ата минута „канарчетата“ бяха много близо до изравнително попадение. Николай Минков получи на границата на наказателното поле и отправи мощен удар, отбил се в напречната греда на вратата на Панатинайкос. 

Седем минути по-късно гръцкият тим удвои аванса си. „Детелините“ получиха пряк свободен удар, при който защитата на Ботев успя да се справи. След изчистването обаче Филип Джуричич, шутира без подготовка по диагонала от около 20 метра и след рикошет в главата на Антъни Уджа топката влетя неспасяемо в мрежата на „жълто-черните“. 

Във втората минута от добавеното време на първата част играчите на Диего Алонсо направиха резултата класически. След грешка на Сирики Диабате Даниел Манчини се откъсна отдясно зад защитата на „канарчетата“ и пусна успореден пас към Джуричич, който от няколко метра нямаше как да сбърка за 3:0. При този резултат дойде и почивката. 

Пет минути след подновяването на играта през втората част Панатинайкос реализира четвърти гол. Капитанът Коцирас изведе хитро Йеремейеф в наказателното поле и шведският нападател прехвърли елегантно Бернат за 4:0. Първоначално попадението бе отменено заради засада, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на системата ВАР голът бе признат. 

В 58-ата минута Николай Минков шутира от движение от около 25 метра, но Драговски успя да се разтегне и парира. 

В 70-ата минута влезлият като резерва Янис Карабельов също опита късмета си с изстрел от дистанция, който обаче не затрудни стража на гостите. Минута след това Мартин Секулич засече с глава центриране на Джеймс Ето‘о, но встрани от целта. 

В 86-ата минута Димитрис Лимниос бе изведен сам срещу Ханс Кристиан Бернат, но стражът на Ботев скъси дистанцията и отрази завършващия удар. 

До края на срещата играчите на Душан Керкез опитаха да стигнат до почетен гол, но не намериха път към вратата на Бартоломей Драговски. 

Така носителят на Купата на България отпада от турнира Лига Европа, но продължава участието си в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Там „канарчетата“ ще се изправят срещу босненския Зрински Мостар, който отстрани словенския НК Браво с общ резултат 3:2. В първата среща след седмица Ботев е домакин, а реваншът е на 15 август в Босна и Херцеговина. 

ЦСКА 1948

ЦСКА 1948 се класира драматично за третия квалификационен кръг в Лигата на конференциите. В мач-реванш "червените" завършиха наравно 1:1 след продължения като гости срещу Будучност след попадение на резервата Евгений Сердюк в 101-ата минута. В първата среща отборът от София победи с 1:0.    

Двубоят на тежкия терен в Черна гора започна с натиск за домакините. След точно четвърт час игра Огнен Гашевич шутира, но топката излезе в аут. 

Седем минути след това Талис стреля силно към вратата на черногорците, но бившият вратар на българския Левски Милан Миятович се справи със ситуацията. Последвалият шут на Бирсент Карагарен беше блокиран.

В 27-ата минута Будучност организира опасна атака в 27-ата минута. Милан Вукотич отправи топката в горния ъгъл, но Петър Маринов успя да спаси вратата си от попадение. 

След половин час игра Милан Вукотич отправи опасен удар от 20 метра, топката тупна точно пред Петър Маринов, който успя да се намеси, а след това кълбото се отби в напречната греда. 

В допълнителното време на първата част Талис отправи коварен шут от около 25 метра, насочвайки топката в долния десен ъгъл на вратата на Будучност, но Миятович успя да извади топката извън терена. 

"Червените" организираха атака в 50-ата минута. Карагарен подаде към Талис, който беше на добра позиция в наказателното поле на Будучност, но изпрати топката над напречната греда в аут. 

В 61-ата минута Неделко Пишчевич на първа греда продължи топката след изпълнение на ъглов удар, а след това Даскалов не успя да се разпише. 

Будучност поведе в резултата в 64-ата минута. Милан Вукотич отправи удар от средна дистанция, Петър Маринов успя да се намеси, но не беше убедителен. Избитата от вратаря на ЦСКА 1948 топката падна на главата на Владимир Перишич, който отблизо се разписа за черногорците. 

Четири минути преди изтичане на редовното време Талис центрира на първа греда от корнер в наказателното поле, където Касиано Бузон стреля, но Милан Миятович се намеси решително и спаси. 

Петър Маринов се намеси решаващо в първата минута на допълнителното време на срещата. Стефан Джуканович нанесе много опасен удар след самостоятелен пробив, но Маринов успя да се намеси и да избие топката в корнер. 

Малко след това шут от далечна дистанция на Реян Даскалов рикошира в защитник на домакините и премина на сантиметри от страничната греда на вратата на Будучност.

В 99-ата минута капитанът Кирилов изведе Талис по крилото, той върна за Пишчевич, но от наказателното поле халфът би в ръцете на Миятович. Само две минути след това Талис изведе Сердюк сам срещу Миятович и украинецът преодоля бившия страж на Левски, изравнявайки резултата.

В 113-ата минута Перишич отправи силен удар, но вратарят Маринов се намеси решително. Пет минути след това Сердюк беше останал сам срещу вратаря на домакините след бърза контра, но Миятович спаси с крак вратата си от второ попадение.

"Червените" елиминират съперник в евротурнирите за първи път в своята история.

Пафос ще бъде следващият съперник на ЦСКА 1948 в третия кръг. Кипърският отбор елиминира Жалгирис след 3:0 след продължения в реванша. В редовното време Пафос се наложи с 1:0, а след първата среща литовците имаха преднина от 2:1. 

ЦСКА 1948 посреща Пафос на Националния стадион "Васил Левски" следващия четвъртък.