ГЕРБ няма да работи активно за приемането на законите, от които зависи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов. Сред тези закони е и този за лицата, подаващи анонимни сигнали за корупция.

"Що не сме ги приели досега, докато беше "сглобката"? Щото се пазаряха само кой ще е главен прокурор и кой ще е шеф на КОНПИ", заяви Борисов.

С което за пореден път се опита да свали отговорността от ГЕРБ за неприемането на тези закони, макар и неговата партия участваше в "сглобката".

Според ЕК проблемът в закона е, че по неговите текстове са защитени само лицата, които подават анонимни сигнали, свързани с периода след управлението на ГЕРБ. За подаващите сигнали за управленията на ГЕРБ няма такава защита.

Парламентът трябва да приеме правилата за избор на членовете на Антикорупционната комисия

"Както вчера за кмета на Доспат - комисията: Пеевски и Костадинов гласуваха заедно. Кирил Петков. Всичките. Те си се събират на мнозинства. Това, което говорят пред вас, медиите, няма нищо общо с практиката", каза Борисов, коментирайки възможността за правителство с третия мандат.

И допълни:

"Как се събраха срещу кмета на ГЕРБ? Откога парламентът се занимава с кметовете?" 

Според него по този начин останалите партии са демонстрирали мнозинство.

"Вчера направиха мнозинство срещу мене - Пеевски и "Възраждане". Нека гледаме фактите към днешна дата. Пеевски, Костадинов, Денков са едно - така ли е? Иначе къде е логиката да хващаш някой кмет и да го докарваш в парламента да го разпитваш, какъв орган е парламентът", каза още Борисов.

Вчера беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Доспат Елин Радев (издигнат от ГЕРБ-СДС). Вносители на проекторешението са Венеция Нецова-Ангова и група народни представители от ПП-ДБ.

По отношение на третия мандат и бъдещите разговори с ИТН той заяви, че ГЕРБ ще отиде със сериозна нагласа на разговори и "с уважение и разбиране, че е време за държавници".

"Аз знам, че борбата срещу коорупцията по високите етажи на властта не се води. ГЕРБ няма нито един човек - надолу имаме, нагоре нямаме. За тези 4 години, 7 избора, ние чухме всичко отвратително, грозно, истини, лъжи, убихме си авторитетите и хаосът е пълен, затова повече няма да се занимаваме с това, кой лош, кой добър - определят хората.

Когато си много добър, хубав, умен, народът те избира - ставаш първи. Когато не те избират - не можеш да говориш от името на хората", каза Борисов.

И допълни:

"Няма добро ДПС, и това ще обясним на нашите хора".

Делян Пеевски извади списък с "касиери в енергетиката на Мистър Кеш"

"Колеги, списъкът на всички касиери в енергетиката на "Мистър Кеш" – Румен Радев, и на Николай Копринков – касиера от село Труд, кръчмаря, в момента и днес ограбват енергетиката. Това е първата тема, надявам се да се занимаете с нея".

Такова изявление направи пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ДПС Делян Пеевски. Той остави копие на списъка, който размаха пред медиите. 

На въпрос за изказване на Христо Иванов от вчера пред медиите, Пеевски каза:

"Несъстоятелни хора, последен разказ на Шехерезада - не ме интересува".

Иванов заяви, че отстраняването на Пеевски от влияние в държавата няма да реши всички проблеми, но ще бъде добро начало. И разказа, че (съ)председателят на ДПС е демонстрирал особено голяма загриженост за шефа на ВАС Георги Чолаков, докато са се обсъждали промените в Конституцията в предишния парламент.