Скандалите на Олимпиадата са неспирни - но може би най-добрият пример за сблъсъка на култури е случаят със Стефан ван де Велде, звезда на нидерланския отбор по плажен волейбол, освиркван на всеки мач от началото на игрите в Париж.

Преди 10 години, когато Ван де Велде е на 19, той изнасилва 12-годишно момиче във Великобритания. През 2016 г. бива екстрадиран на Острова, признава се за виновен и получава 4-годишна присъда. Излежава 1 година от нея, върнат е в родината си, а месец по-късно нидерландските власти го пускат условно. 

Забележително е, че докато коментатори от цял свят се възмущават от участието му в Олимпиадата, МОК кърши ръце и обяснява, че нищо не може да направи, другите атлети зоват да бъде изгонен, а в родната му Нидерландия темата почти не се коментира. Единствено нидерландският Олимпийски комитет взима мерки, като го изолира от останалите състезатели - включително от неговия отбор - и не го допуска до медиите.

Какво се случва през 2014 г.?

Две години по-рано 17-годишният Ван де Велде започва комуникация с 10-годишно момиче във фейсбук. Тя му изпраща покана за приятелство, двамата започват да си чатят. Той казва, че първоначално я мисли за 16-годишна - но тя му признава истинската си възраст и той продължава с чатовете.

През август 2014 г. бъдещият олимпиец, вече звезда в младежкия волейбол, се качва на самолета и отива в Милтън Кийнс - град в централна Англия, където живее момичето. Купува ѝ алкохол и я изнасилва до местното езеро Фърцтън. 

Същата нощ Ван де Велде се опитва да наеме хотелска стая за себе си и момичето, но им е отказано - така че двамата спят под стълбище. На другия ден той изнасилва момичето още два пъти. По време на едно от изнасилванията, жертвата му казва, че я наранява.

Ван де Велде се завръща в Нидерландия и казва на момичето да отиде до клиника за сексуално здраве за хапче за спешна контрацепция. Служителите забелязват крехката му възраст, сигнализират на властите и започва процес по екстрадиция. През 2016 г. Ван де Велде бива арестуван. През това време жертвата се самонаранява и взима свръхдоза наркотици, слава Богу, оцелява.

През март същата година Ван де Велде е изправен пред съда и осъден за изнасилване на дете под 13 години. Присъдата е 4 години и вписване в британския регистър на сексуалните насилници - наполовина от максималните 8 години, защото е млад, показва, че съжалява за престъплението и се признава за виновен.

Любопитен е коментарът на съдията, водещ делото:

"Твоите надежди да представляваш страната си като олимпиец сега са една разбита мечта", отбелязва той, и добавя пред медиите: "Той губи страхотна спортна кариера, след като вече е обявен за изнасилвач."

Завръщане в Нидерландия и спорта

Само след година в британски затвор Ван де Велде бива върнат в родината си - и там лежи едва месец зад решетките. Пускат го на свобода - условно предсрочно освобождаване, каквото в повечето страни е възможно само при излежаване на поне половината присъда.

Атлетът коментира тогава пред медиите, че репортажите за него са "глупости" и че е обявен за "сексуално чудовище" и "педофил", а не е такъв, което вбесява допълнително британската публика.

През 2018 г. младежът се завръща в спорта. Пред медиите коментира престъплението си така:

"Направих този избор в живота ми, когато не бях готов, бях тийнейджър, който още се опитваше да разбере нещата. Бях изгубен. Това беше най-голямата грешка в живота ми."

Следват поредица спортни успехи и в крайна сметка - участие в Париж. От холандския Олимпийски комитет заявяват, че осъденият за изнасилване е излежал присъдата си, минал е сериозна рехабилитационна програма и експерти са стигнали до извода, че няма риск отново от провинение. След началото на игрите нидерландците признаха, че не са очаквали толкова негативна реакция към Ван де Велде.

Попитан за коментар, водачът на холандската делегация в Париж, известният бивш олимпиец и легенда в плуването Питер ван ден Хогенбанд, казва:

"Честно казано малко съм изненадан от цялата шумотевица. Той е активен в международния спорт от много време, в света на плажния волейбол. Играл е на световното, на европейските и световните шампионати, но нещата стават различни на Олимпиадата.

Нещата се преувеличават. Надявам се, че скоро можем пак да говорим за спорт."

Съотборникът му Матю Имерс (в плажния волейбол отборите са от двама души) пък признава, че разбира реакциите, но добавя: 

"Жалко е, че хората говорят така за него. Аз познавам сегашния Стефан и съм щастлив от това. Той е мой много добър партньор. Забавляваме се и на корта, и извън него, което е най-важното нещо за мен."

Защо Нидерландия нехае?

Във Великобритания - и повечето страни по света - всеки сексуален акт с дете под 16 е изнасилване, дори то да е поискало това. Правният аргумент е, че дете под тази възраст няма зрелостта и капацитета да даде съгласие - а възрастният, който прави секс с него, трябва да е наясно с това.

В Нидерландия възрастта за съгласие също е 16 години - но местните закони имат нюанс. Ако лице под тази възраст даде съгласие, извършителят пак е извършил престъпление, но не изнасилване, а сексуален акт, който нарушава социално-етичните норми. Изнасилване е налице, само ако има принуда или използване на сила.

Този закон бе променен през 2021 г. и ако Ван де Велде бе извършил престъплението сега, вероятно щеше да излежи пълната си присъда. В Нидерландия обаче няма регистър на сексуалните насилници.

Важно е да се отбележи, че макар медиите в страната да не обръщат много внимание на скандала, нидерландците в социалните медии са раздвоени - някои се възмущават на включването му в Олимпиадата, други твърдят, че като е излежал присъдата си, трябва да може да се реабилитира и да продължи нормалния си живот.

Нямаха ли нидерландците педофилска партия?

Да, през 2006 г. в Нидерландия се основава "Партия за съседската любов, свобода и разнообразие". Основателите са трима души - самообявили се публично за педофили. Те искат да легализират детската порнография, секса с деца до 12 години, както и да се даде право на 12-годишните да гласуват, да играят хазарт и да ползват леки наркотици. Според тях възрастта за съгласие трябва да бъде премахната напълно.

82% от нидерландците искат партията да се забрани. Съдът обаче отказва да блокира регистрацията ѝ - заради свободата на изразяване.

Партията никога не се явява на избори - при единствения опит за това не успява да събере нужните едва 30 гласа за регистрация. Официално партията никога няма повече от трима членове. През 2010 г. тя се разпуска, през 2020 г. се регистрира отново, но две години по-късно лидерът Нелсън Маатман бива арестуван в Мексико по обвинение в трафик на хора и притежание на детска порнография и партията се разпуска отново.

Важно е да се отбележи, че макар политиките и разбиранията в Нидерландия по тази тема да са недопустими, в България ситуацията не е непременно по-добра - възрастта за съгласие според родния Наказателен кодекс е 14 години, сред най-ниските в Европа, а всяка година у нас продължават да се организират "пазари за булки", на които мъже и младежи плащат от скромни до солидни суми за момичета на възраст между 14 и 18 години.