Директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, по-известна с предишното ѝ име ДАИ, Борислав Муеров ще бъде освободен от 5 август.

Това стана ясно от отговор на въпрос от служебния премиер Димитър Главчев днес в парламента. Министерството на транспорта и съобщенията също е потвърдило пред БТА за готвената смяна.

Официални мотиви за отстраняването на шефа на бившата ДАИ, който е и дългогодишен ръководен кадър на МВР, засега не са обявени. Най-вероятно обаче става въпрос за проблеми с наредбата за техническите прегледи на автомобилите, която създава риск част от бензиновите автомобили да не могат да преминат годишния си преглед и да бъдат спрени от движение.

В петък в парламента Главчев обяви, че предстои създаването на междуведомствена комисия по проблема. 

Неотдавна се появиха твърдения за проблеми с изискванията за изгорели газове. От "Възраждане" обявиха, че милиони коли са заплашени от спиране и настояха за спешна промяна на наредбата. Депутатът от националистическата партия Ангел Славчев поиска по време на днешния парламентарния контрол служебният премиер да каже кога следващата седмица ще бъде създадена групата, която да изработи необходимите промени в наредбата.

Действащите в момента правила предвиждат автоматично изпращане на данните по електронен път до "Автомобилна администрация". При отклонения от изискванията сесията на автомобила се спира, а собственикът му получава срок за отстраняване на повредата и право на безплатен втори преглед.

Старите дизелови автомобили нямат проблеми с тестовете, за разлика от бензиновите.