Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" тепърва ще решава дали да подкрепи правителство с третия мандат, който е връчен на "Има такъв народ". Това казаха представители на коалицията в края на среща днес, която бе част от преговорите по мандата. Партийните органи ще обсъдят проведените разговори и ще вземат решение, обясни Божидар Божанов.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов помоли това решение да бъде взето максимално бързо, тъй като мандатът трябва да се върне - изпълнен или не - в разумен срок.

От "Има такъв народ" наблегнаха основно на своите идеи за съдебна реформа, тъй като тази реформа е една от основните каузи за "Продължаваме промяната - Демократична България". Те се обявиха за улесняване на достъпа до правосъдие, укрепване на независимостта на съдебната система. Според представителите на "Има такъв народ" това може да стане и на ниво закон.

Надежда Йорданова ("Продължаваме промяната - Демократична България") попита дали "Има такъв народ" приема като политическа цел, че трябва да се работи за ограничаване на правомощията на главния прпкурор и въвеждане на демократична отчетност в неговата работа. Тя посочи като такава цел и създаването на гаранции за съдийска независимост и постави въпроса за злоупотребата от страна на прокуратурата със следствената тайна.

"В определени случаи се покриват действията, за други лица изтичат или се фабрикиват доказателства", изтъкна Йорданова.

"Дори не разбирам защо ми задавате този въпрос. Включително - вкарахме законопроект. Нямаме различия по темата за ограничаване на правата на главния прокурор", изтъкна Тошко Йорданов.

Негови колеги обаче заявиха, че няма как да има структурни промени без Велико народно събрание.

Темата за последното решение на Конституционния съд, с което променте в Конституцията по отношение на съдебната реформа бяха отменени, не бе повдигната. Именно "Има такъв народ" и "Възраждане" сезираха съда по тази тема. Основен вносител на промените, свързани със съдебната реформа, бяха от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Не е нужно да ви убеждавам, че сме в сериозна криза - политическа, икономическа и финансова", каза още Йорданов.

Той обясни, че в неговата партия не гледат на третия мандат като политически и партиен, а като възможност за широка подкрепа за решаване на проблемите.

"В момента прозорецът е исторически за решаване на важните въпроси, как ще постъпим - зависи само от нас и от вас. Това, че не намерихме подкрепа от "Възраждане" мисля, че облекчава ваши притеснения да намерим решения в правилната посока", посочи Тошко Йорданов.

И отбеляза, че биха могли да предприемат сериозни стъпки в антикорупционното законодателство.

"Не мисля, че различията ни са в целите. Нормално е различните политически сили да имат различия, ако целите са еднакви обаче, те могат да бъдат изгладени на експертно ниво", каза Йорданов.

"Избирателите са ни изпратили да разговаряме, включително и с нашите опоненти. Нашата кампания беше не просто управление без Пеевски, а срещу завладяната държава", каза Божанов.