Тази нощ Русия атакува украинския черноморски град Одеса и областта около него с ракети и дронове.

В продължение на близо час се чуваха силни експлозии. Въздушна тревога бе обявена в 01:20 часа.

Атаката започна още през деня с изстрелвания на балистични ракети от Крим. Тревога за Одеса и цялата област беше обявена в 13:54 часа.

На този фон директoрът на украинското разузнаване Кирило Буданов увери в телевизионно интервю, че е въпрос на време украинците да освободят териториите в Харковска област, които се намират под руски контрол. Руснаците са се опитали да създадат в тези области буферна зона, но са се провалили, заяви още той, цитиран от БНР.

"Задачата максимум на Русия за тази година е да получи контрол над Украйна по какъвто и да е начин. Задачата минимум, и за момента тя е единствената - да достигне до административните граници на Донецка и Луганска област. Тези задачи не са променяни нито веднъж", каза Буданов.  

Ръководителят на украинското разузнаване допусна, че Кримският мост може да бъде разрушен през следващите месеци. Провежда се съответната работа както за това, така и за осъществяване на украински удари на по-големи разстояния, допълни той.

Според президента Володимир Зеленски ситуацията на фронта продължава да бъде най-тежка около Покровск. Той увери, че въпреки интензивните боеве, украинските военни следят и останалите направления - Донецка и Харковска област, както и южната част на страната.

По-рано беше съобщено, че руските войски наближават град Покровск, изтласквайки украинските бранители с пехота и бомбардировачи. През последната седмица руската армия е овладяла пет населени места и площ от 57 квадратни километра, информира националното радио.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост, според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., припомня БТА. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровските райони.