Мъжът, управлявал почистващата машина на плажа в Созопол, която рани тежко 9-годишно дете от Пловдив, е бил задържан. Наложената мярка е за срок от 24 часа, съобщи Областната дирекция на МВР-Бургас.

Много свидетели и очевидци на инцидента са били разпитани, съобщава БТА. Образувано е досъдебно производство.

Пострадалото момче се намира в тежко състояние, като травмите са по цялото му тяло. Съобщава се, че то е било в кома. 

"Състоянието на детето остава тежко. Има травми по главата и гръбначния стълб", съобщили са от лечебното заведение, цитирани от БНР. 

Сигналът, че трактор, почистващ ивицата на централния плаж в Созопол, е затиснал дете, е бил подаден около 20:05 часа снощи. Машината е била управлявана от 69-годишен мъж. На задната част на трактора е имало закачен инвентар, на който детето се качило. След това то е било затиснато от задвижващия се механизъм. 

Момчето е било настанено в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас в тежко състояние.

Представител на концесионера е обяснил пред националното радио, че видеозаписите от камерите показват, че детето се е качило на прикачения инвентар на машината - хидравличен барабан, който се върти обратно на посоката на движението - и е загубило равновесие, след като се е возило около 2-3 секунди.

По думите му опитният шофьор веднага е усетил, че е станало нещо, спрял е, скочил е от машината и е извадил заклещеното в устройството момче.

Пробата за алкохол и наркотици на водача е била отрицателна.