За събота е обявен жълт код за опасно високи температури в 18 области. Това са Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово.

Същевременно през уикенда над страната се очаква да премине класически студен атмосферен фронт с по-силен северозападен вятър, кратки гръмотевични бури с интензивни валежи и възможности за градушка.

Времето преди обяд днес бе предимно слънчево. Около и след обяд над Западна и Централна България ще има купеста и купесто-дъждовна облачност. На места се очакват краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевична дейност.

Ще има условия за градушки, съобщават метеоролозите. Вятърът ще бъде слаб и ще се ориентира от северозапад, а в Дунавската равнина ще бъде умерен.

Над крайните източни райони ще се задържи предимно слънчево с до умерен югоизточен вятър, а по-късно вечерта и през нощта срещу неделя на места там ще се развият гръмотевични бури.

Максималните температури през деня ще бъдат между 33 градуса и 38 градуса, в София - около 33 градуса.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици, има и условия за градушки. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28 градуса, а на 2000 метра - около 20 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27 градуса и 30 градуса.

Температурата на морската вода е 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.