БРЮКСЕЛ

 

ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че не се безпокои за икономическата и финансовата стабилност на България въпреки увеличаващия се публичен дълг на страната.

"България е сред страните в Европейския съюз с най-нисък публичен дълг", каза той пред журналисти след среща с президента Росен Плевнелиен, който е на двудневно посещение в Брюксел.

Съотношението на българския дълг към БВП е 27 на сто за миналаа година и според прогнозата на Комисията ще стигне 30,3 на сто догодина. В еврозоната то е над 90 на сто, а общо в ЕС - над 80 на сто.

Заедно с това Юнкер отбеляза, че правителството трябва да вземе под внимание констатациите, които Комисията направи вчера за макроикономическите неравновесия в страната.

Те се дължат на кризата във финансовия сектор, свързана с фалита на Корпоративна търговска банка, голямата фирмена задлъжнялост и безработицата. 

Брюксел постави България в петата от общо шест степени на скала, по която мери рисковете от макроикономическите неравновесия и предупреди, че започва да наблюдава икономиката ѝ отблизо с редовни експертни мисии.

 

 
Държавният глава се срещна и с президента на Европейския съвет Доналд Туск.

Той и Плевнелиев обсъдиха европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи у нас, кандидатурата на България за Шенген, участието ѝ в бъдещия Енергиен съюз н рамките на ЕС, за който президентът изрази силна подкрепа.

"Искаме да интегрираме нашите мрежи, да интегрираме нашите оператори, искаме да имаме много повече прозрачност в договарянето и в доставките на различни видове енергийни ресурси", каза той. "Когато постигнем истинска диверсификация и либерализация, тогава ще имаме пазарни цени".

"Двигателят на европейския енергиен съюз ще промени изцяло Югоизточна Европа, обещавам ви го. Той променя манталитета на политиците, той променя и предпоставките за конкурентоспособност", добави Плевнелиев.

Президентът каза, че страната ни е готова да осигури нормало снабдяване с газ до края на тази зима, ако руските доставки спрат. Вече има двупосочна връзка с Гърция и газовото хранилище в Чирен е разширено и заредено. 

"Още по-важно е обаче е да заработи и газовата връзка на България с Румъния и тя да бъде двупосочна",  добави Плевнелиев. "Тя е в много напреднала фаза на изпълнение, разчитаме и на Европейската комисия, заедно с нашите румънски партньори в рамките на месеци, а не на години да направим така че тази газова връзка да бъде двупосочна".