Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави руския си колега Владимир Путин за "чудесната сделка" за размяна затворници.

"Бих искал да поздравя Владимир Путин за това, че сключи още една чудесна сделка", заяви кандидатът за президент на Републиканската партия пред полупразна зала на митинг в Атланта,  Джорджия. "Те освободиха някои от най-големите убийци в света. Освободиха някои от най-злите убийци. И ние си върнахме нашите хора, но човече, направихме някои ужасни, ужасни сделки. Хубаво е да кажем, че ги върнахме, но това не е ли лош прецедент".

В рамките на безпрецедентната размяна на затворници Русия и Беларус освободиха 16 души, които наред с другите обвинения излежаваха присъди и заради дейността си като журналисти и активисти. В замяна на Москва бяха предадени 10 души от затвори в различни западни държави.

В размяната участваха няколко държави. Двама известни американски граждани – журналистът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, се завърнаха у дома. Германските власти предадоха на Москва руснака Вадим Красиков, който бе осъден на доживотен затвор за убийството на грузинец от чеченски произход в центъра на Берлин през 2021 г. Сделката беше договорена от правителството американския президент Джо Байдън с помощта на Германия и други съюзници.

Тръмп се хвалеше, че само той има достатъчно близка връзка с Путин, за да уреди връщането на Гершкович в Америка. След като Байдън се пребори за прибирането у дома на журналиста на "Уолстрийт джърнъл", новата опорка от лагера на десния популист гласи, че руският президент искал бързо да постигне споразумение с администрацията на демократа, защото знаел, че Тръмп нямало да се даде лесно при преговори с Кремъл.

Въпреки че от самото начало на войната в Украйна републиканецът лобира за бързо помиряване, което да уважи желанието на Русия да погълне окупираните от нея украински територии.