Подкрепяната от американския милиардер Илон Мъск организация "Америка Комитет за политическо действие" (America PAC) е обект на разследване в Мичиган за евентуални нарушения на щатските закони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано Мъск обясни, че е създал комитета за политическо действие с фокус върху подкрепата за кандидатите, но не е обещал нищо конкретно на никого.

Подкрепяната от Мъск организация е получавала подробна информация за гласоподавателите от Мичиган и други щати, след като хората изпращали личните си данни чрез раздел на страницата на "Америка Комитет за политическо действие", който призовава: "Регистрирайте се, за да гласувате!", съобщи по-рано Си Ен Би Си.

"Въпреки че подкрепяната от Мъск организация е федерален комитет за политически действия, Департаментът преразглежда техните дейности, за да определи дали е имало нарушения на щатски закони. Ще отнесем потенциални нарушения към офиса на главния прокурор на Мичиган, ако е уместно", каза говорителят на държавния секретар на Мичиган Джоселин Бенсън в изявление за Ройтерс.

Офисът на главния прокурор на Мичиган, както и организацията "Америка Комитет за политическо действие" не отговориха на запитвания за коментар по темата от страна на агенцията. Мъск също не е бил открит за коментар.

Неотдавна предприемачът и изпълнителен директор на автомобилната компания "Тесла" (Tesla) Илон Мъск публично подкрепи Доналд Тръмп в надпреварата за президентския пост  в САЩ.

През последните няколко години Мъск изповядва десни възгледи, превръщайки се в яростен критик на инициативите за многообразие и имиграционната политика на Байдън. Той се оплаква и от студено отношение от страна на демократите към "Тесла" и неговата космическа компания "СпейсЕкс" (SpaceX).