Гръцките огнеборци се опитват да ограничат движението на пожара по билото на планината Славянка, съобщават от тяхната Гражданска защита, цитирана от БНР.

Гръцките власти съобщават за разширяване на пожарния фронт по билото на планината Славянка, като огънят е преминал отново на българска територия. От гръцка страна се полагат максимални усилия, като се действа координирано с българските власти, информират огнеборците. Не се съобщава за вероятност огънят да бъде загасен днес.

С голям пожарен фронт се борят и огнеборците в горски район между Драма и Ксанти. Там се госи със самолети и хеликоптери. Огнището е далеч от българската граница. В района има затворени пътища. Налага се пътуване по обходни маршрути, съобщават полицаите.

В близост до границата със Северна Македония и Албания също се разгоряха пожарни огнища.

През изминалото денонощие в съседната страна са пламнали нови 35 пожара, които са засегнаи включително и острови в Егейско море. Повечето са частично овладени, без да застрашават туристически райони. 

Същевременно у нас дежурни екипи бяха през нощта в района  на пожара, който възникна в петък следобед и обхвана близо 1000 декара гора и бивши земеделски площи, сухи треви  край граничното със Северна Македония с. Църварица.  Днес ще се контролира за тлеещи огнища и места, каза за БНР тази сутрин директорът на Горско стопанство-Невестино Кирил Иванов.

Пожарът унищожи над 500 декара иглолистна гора, изгоряха кошерите на земеделски стопанин от с. Църварица, тепърва ще се прави оглед и за други щети освен изгорелите 4  къщи в една от махалите.