Насроченото за днес сутринта поредно заседание за убийството на бургаската учителка Рада Гешева, беше отложено за 12 часа.

Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев, който е в психиатрията-затвор в Ловеч. А причина за отлагането е, че подсъдимият все още не е докаран от ловешкия затвор в Бургас, обясни прокурорът по делото Ангел Георгиев, цитиран от БНР.

„Отложиха заседанието, защото охраната на Съдебната власт пътува в момента с него от затвора в Ловеч към Бургас. Тръгнали са в 7 часа сутринта, но все още не стигнали до Бургас. Явно трафикът е сериозен“, обясни още прокурор Георгиев.

Пътят Ловеч-Бургас е под 4 часа с автомобил. Няма данни за сериозен трафик по маршрута днес.

Престъплението, извършено на 21 януари, бе определено дори от ръководствата на полицията и прокуратурата като "изключително нечовешки акт" и "венец на жестокостта". Той е нанесъл десетки удари с нож, опитал е да отреже и гърлото на жената, но тя се е съпротивлявала.

В досъдебното производство Георги Генджев е признал вината си, но на предходното разпоредително заседание обвиняемият очакваше да бъде освободен, пояснава днес БНР.

Делото за убийството на 64-годишната жена трябва днес да продължи по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. Има назначена тройна психологическо-психиатрична, химическа и дактилоскопна експертиза. В съдебната зала се очаква да бъде разпитан и най-близкият приятел на Георги – Мартин Мерджанов.

Сред свидетелите са и роднини на убитата учителка. Служебният адвокат на обвиняемия Ваня Радиева сподели:

„Георги нищо не обяснява, нищо не помни какво е извършил. В досъдебната фаза е признал вината си. С майка си и баща си е имал обтегнати отношения. Има няколко заведени жалби от тях за домашно насилие срещу него, които след това са прекратени, защото те са оттеглили жалбите.

Майката на Георги е искала да го лекува. 7 пъти е лежал в Центъра за психично здраве. Ясно е, че психичното му здраве не е съвсем добро, но аз не мога да кажа дали това се дължи на употребата от него на наркотични вещества и какво е отключило някакво психично състояние.“

Доказателствата по делото сочат, че именно Георги е извършил убийството с 67 удара с нож.