Кюрдски лидер и турски писател, изтърпяващи ефективни присъди, си разменяли писма и така написали една от най-продаваните книги в Турция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Криминалният роман "Дует в чистилището" с главни герои пенсиониран адвокат и застаряващ генерал с мъчително минало се радва на огромен успех.

Двамата писатели разработват историята, която обхваща последните 40 години от бурната история на Турция и дългогодишния кюрдски конфликт, без да обсъждат сюжета.

"Беше рискована игра - да напишеш роман така, както се играе шах, ход по ход, без да стиковаш сюжета, героите и стила с другия автор", каза Селахатин Демирташ в интервю от затвора.

Написването на историята започва, когато авторът и преводач Йигит Бенер изпраща на Демирташ копие от класическия роман на Луи-Фердинан Селин "Пътешествие до края на нощта". В книгата Бенер оставя на излежаващия 42-годишна присъда бележка с послание "Израз на моята солидарност".

51-годишният Демирташ, който е бивш съпредседател на третата по големина политическа партия в турския парламент, беше вкаран в затвора през 2016 г. По-късно Европейският съд по правата на човека осъди задържането му като политическо и призова за освобождаването му.

"Не можах да приема, че този човек, за когото бях гласувал и чиито идеи споделям, се озова зад решетките, докато аз съм свободен", заяви Бенер.