Изследователи от университета на Южна Австралия са установили, че честото похапване може да има отрицателно въздействие върху когнитивните способности, пише сп. "Нейчър нюросайънс", цитирано от БТА.

В хода на изследването с участието на доброволци учените са анализирали как спазването на различни режими на хранене се отразява на умствените способности. Изследователите са събрали информация за здравословното състояние на участниците, записали са основните физически параметри като ръст, тегло и други и са ги помолили да съобщят колко често похапват между основните хранения. Участниците след това са били подложени на тестове за оценка на когнитивните способности.

Проучването е установило, че хората, които редовно похапват между храненията, се представят по-зле на тестовете, отколкото тези, които спазват редовен хранителен режим. Това може да се дължи на факта, че постоянното похапване води до нестабилни нива на глюкоза в кръвта, което от своя страна се отразява негативно на работата на мозъка.

Учените освен това отбелязват, че хората, които похапват, са по-склонни да натрупат излишни килограми. Това се дължи на факта, че калоричните закуски не винаги се възприемат като пълноценен заместител на основното хранене.

За да се избегне наддаването на тегло и отслабването на умствените способности, експертите препоръчват да се ограничи приемът на сладки и въглехидратни закуски и да се избират здравословни алтернативи, които съдържат протеини и фибри. Тези закуски помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подобряват работата на мозъка.