Близо 1500 лева за преглед на дете - толкова платиха родителите на 9-годишно болно литовско момиче в Златни пясъци. Срещу сумата детето е било прегледано два пъти и са му предписани лекарства, припомня бТВ.

Д-р Здравко Дамянов, взел 1494 лева за прегледа, каза пред медията, че за него е важно здравето на пациентите, а финансовата политика е определена от друг.

Попитан къде е ценоразписът на направените услуги, той заяви, че зад гърба му в кабинета и всичко е регламентирано.

„Всичко е законно, а здравеопазването е безценно. Детето се подобри след предписаната терапия. Става дума за многократно страдание. То дойде с болки в гърлото, които се разпространяваха към ушите и носа“, обясни лекарят пред bTV.

Той уточни, че след предписана терапия, момичето отива вкъщи и след 5 дни идва на контролен преглед.

След първото посещение на медицинския център на семейството от Литва не са поискани пари. Казват им, че ще платят при контролния преглед.

„Когато отидохме за втори път, ни прегледаха и казаха да продължи да си пие лекарствата. Аз първо бях в един кабинет, където преглеждаха дъщеря ми. След това отидох в друг кабинет, където е секретарката. И тя написа всички документи“, обяснява майката Оксана.

Там разбира и сметката – 1450 лева. Или 765 евро.

Д-р Дамянов заяви, че ако не е била предприета терапията, детето е щяло да отиде вероятно в друга болница. И видя интрига в българската следа, която е в лицето на приятел на семейството от Литва.

„Никой не каза, че детето се подобри. А се създаде интрига, след като българин, приятел на родителите на болното дете, се включва. Все пак ако беше нещо обичайно - нямаше да се постъпи по този начин. Детето е страдало от същите симптоми преди два месеца в Турция. Не знам защо не е назначено профилактично лечение“, каза лекарят, взел високата сума за прегледите и назначената терапия.

Той допълни, че при контролния преглед се вижда ушна кал при детето, която е почистена. По думите му именно това облекчава състоянието още повече.

Накрая на разговор д-р Дамянов обясни, че на българи пари не взима, а при въпрос дели ли пациентите си, той отговори: „Не деля никого, просто българи не идват при мен на Златни пясъци, затова не им взимам пари.“

А при пореден опит да се получи отговор на въпроса защо е толкова скъпо и колко струва премахване на ушна кал, той реши да прекъсне разговора.

От публикации в други медии става ясно, че здравното министерство и районната здравна инспекция са започнали проверки.