Част от хотел в германския град Крьов на река Мозел се срути тази нощ и затрупа хората в него. Девет души бяха блокирани под развалините, един от тях загина.

Спасителите успяха да извадят четирима души, сред които двегодишно дете. Други хора все още са блокирани в сградата, като някои от тях са със сериозни наранявания. Службите за спешна помощ са в контакт с някои от затрупаните хора от рано сутринта. С двама от тях не е установен контакт. Министърът на вътрешните работи Михаел Еблинг обяви, че ще бъде на мястото на инцидента.

Покривът на двуетажната сграда се е срутил и виси накриво, като притиска двата етажа от едната страна на сградата. Прозорците са счупени. Спасителите се опитват да влязат в хотела, за да спасят оставащите затрупани хора. Над хотела кръжат дронове.

По данни на полицията по време на инцидента в сградата е имало 14 души. Петима от тях са успели да избягат невредими.

Поради естеството на щетите това е изключително сложна операция, тъй като в сградата могат да влязат само спасителните служби с най-голяма предпазливост. Около 250 пожарникари, парамедици, полицаи са на място. Те включват и специални сили, екипи със спасителни кучета и безпилотни летателни апарати.

Сградата от XVII в. е напълно ремонтирана през 80-те години на миналия век и е разширена с един етаж. Долният етаж е бил с исторически тавани. Спешните служби се подпомагат и от строителни инженери, заяви ръководителят на операциите Йорг Теуш.

31 жители от съседните сгради бяха изведени на безопасно място. За тях и техните роднини е създаден център за подкрепа. Жителите са били евакуирани поради опасения, че хотелът ще се срути още повече и ще засегне съседните сгради. Областната управа пое управлението на операцията.

Очевидци съобщават за взрив и облак прах

Алармата за аварии се е включила около 23:00 ч. Очевидци съобщават за взрив и голям облак прах, според репортера на SWR Клаудия Крел. Имало е и много отломки. Един от гостите разказва, че е бил в тоалетната, когато подът е потънал под него.

Избягвайте местната общност Крьов

Полицията моли хората да избягват района около Крьов, пътят през селото е затворен, а по-нататък също ще има затруднения в движението и затваряне на пътища.