Въпреки че собственикът на крокодила от квартал "Ботунец" първоначално оказа съпротива, специалисти успяха да приберат днес животното, което той гледа, в столичната зоологическа градина. 

Районът беше отцепен с полицейски ленти при засилено присъствие на органите на реда. 

Във вторник представилият се за собственик на влечугото не позволи на служители на зоологическата градина и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София да го вземат.

"Това не е диво животно, това е опитомено. И мен ще ме е страх от див крокодил. Аз си го храня, децата си играят с него", обясни той пред медиите.

Става въпрос за представител на вида Нилски крокодил (Crocodylus niloticus). Установено е, че влечугото е регистрирано и има всички необходими документи, както и че видът е разрешен за отглеждане.

Час след като крокодилът беше транспортиран, мъжът все още спореше със служителите на РИОСВ, че неправомерно са иззели животното му. Според него при проверката на чипа на крокодила му е бил поставен друг, което обяснява защо няма съответствие с документите. 

Виктор Михайлов, който се представя като собственик на влечугото, показа пред журналисти документ, за който твърди, че е за собствеността на животното. "Това е двудневен психически тормоз върху мен и семейството ми", оплака се той.

Кметицата на район „Кремиковци“ Лилия Донкова обясни, че основанието за изземането на животното е, че то не е регистрирано да бъде там, където се намира.

„От институциите съставиха необходимите документи. Те посочиха, че следва собственикът на животното да е вписан в неговите документи и да е регистриран на обекта, което няма как да се случи, тъй като имотът е общинска собственост“, обясни тя.  

По думите ѝ вече имало издадени няколко акта и се очаквали още няколко, а басейнчето, изкопано в земята, в което крокодилът е живял, щяло да бъде премахнато.

В момента животното се намира в зоологическата градина в София.