Управителят на Турската централна банка Фатих Карахан прогнозира, че инфлацията в страната в края на годината ще бъде 38 %, предаде държавната турска телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Карахан обяви днес доклада на банковия регулатор за инфлацията. Той изтъкна, че страната е навлязла в процес на дезинфлация (забавяне на инфлацията - бел.ред.). 

По думите му процесът на дезинфлация напредва според предвиденото. Гуверньорът добави, че в края на годината се очаква инфлацията да се понижи до 38 на сто, както е било прогнозирано и по-рано. 

През 2025 г. очакваме инфлацията да бъде 14 на сто, а през 2026 г. - 9 на сто, каза още Карахан. 

Министърът на финансите Мехмет Шимшек също обяви наскоро, че инфлацията в края на годината може да бъде в рамките на 38-42 на сто.

Във вторник Шимшек обяви, че турските власти са приключили прехода към процеса на дезинфлация, като първите резултати от икономическата политика на правителството ще станат видими през 2025 година. 

Той припомни, че годишната инфлация в страната достигна най-високото си ниво от над 75 на сто през май, а през юли спадна до 62 на сто.