Европейският съюз смята, че скорошното украинско нахлуване в граничната руска Курска област е част от "легитимните военни действия на самоотбрана", заяви днес в Брюксел говорител, цитиран от ДПА и БТА.

Говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че "Украйна има правото да се защити" срещу Русия, включително и "да удари по врага на негова територия".

Русия обяви извънредно положение в Курска област заради сраженията, като според руското министерство на отбраната около хиляда украински войници участват в настъплението.

Говорителят на ЕС потвърди "пълната подкрепа" на блока "за Украйна и за нейната легитимна самоотбрана срещу агресията" и каза, че съюзът ще продължи с "политическата, финансовата, хуманитарната, дипломатическата и военната си помощ" за Киев.

Русия блокира достъпа до Youtube

Руски служби за мониторинг на интернет трафика съобщиха днес за хиляди прекъсвания на достъпа до платформата за споделяне на видеоклипове "ЮТюб" на фона на засилващите се критики към нея от страна на руските власти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От Sboi.rf казаха, че е имало хиляди прекъсвания на достъпа до "ЮТюб" в Русия.

Потребителите твърдят, че са могли да получат достъп до "ЮТюб" единствено през виртуални частни мрежи (VPN).

"ЮТюб" не работи", казва неназован руски потребител в коментар на сайта.

Репортери на Ройтерс в Русия също не са могли да получат достъп до "ЮТюб". Сайтът остана достъпен чрез някои мобилни устройства.

Скоростта на свалянето на "ЮТюб" значително се забави през последните седмици в Русия, за което руски депутати обвиняват собственика на платформата "Алфабет". Американската компания отрича твърденията.