Ключови изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили ще обсъждат днес депутатите в парламента. Това вероятно ще стане преди днешния парламентарен контрол. Предложението за промените е дело на Министерски съвет, и е първото този мандат, прието единодушно от комисията по отбрана в парламента.

Основната промяна е възможността международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и местен цивилен състав. Досега в мирно време военна служба не можеше да се изпълнява в България в рамките на многонационалните формирования. Този проектозакон прати това възможно.

Това ще облекчи и законово, и практически българските войници, опитващи се например да работят в бъдеща структура на НАТО за региона.

Друга съществена разлика ще е възможността Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, да бъде финансиран от международната Междусъюзническа конфедерация на офицерите от запаса (СИОР), организацията на НАТО, която в момента българският съюз председателства.

Въпреки единодушието в Комисията по отбрана и множеството гласове "за" в другите комисии, се очаква законопроектът да бъде сериозно дискутиран, особено от депутатите на партия "Атака". Вероятно гласно ще са активни и народни представители от БСП.