За всеки върл пушач да изхвърли цигарите в коша е непосилна задача. Нужни са много усилия и силна воля и въпреки това опитите не винаги са успешни. Индустрията обаче е помислила за проблема и предлага доста приятно решение.

Буквално до дни желаещите да се откажат от вредния навик ще разполагат с мобилно приложние за телефоните си, с което да отчитат всяко постижение. Буквално като на игра, exSmoker, създадена за Android и iOS, автоматично пресмята колко дни лицето не е палило цигара, колко пари е спестило от това и по какъв начин се подобряват здравните му показатели. 

"Честито, добавихте 2 дни към своя живот!", стимулира шеговито приложението и напомня, че след още 10 дни без цигари токсичните елементи в кръвта ще са намалели с 30 процента.

По същия начин програмата информира колко време ще е необходимо, за да се нормализира кръвното налягане и какво точно включва борбата с никотиновата зависимост. Включена е подробна информация и за симптомите при т. нар. никотинова абстиненция, за да не изпадат в шок бъдещите непушачи.

И не на последно място, за всяко едно постижение, потребителят ще трупа точки, ще получава похвали и значки за добри резултати, които ще може да споделя с приятелите си във фейсбук. Така ще стимулира и други хора да откажат цигарите, а в интернет ще бъде създадена цяла общност от exSmoker-и.

Очаква се в началото на март приложението да бъде пуснато за безплатно сваляне от магазините Apple Store и Google Play.