Русия блокира достъпа до приложението за съобщения Signal - поредната стъпка в усилията на властите да затегнат контрола върху информацията на фона на бойните действия в Украйна.

Регулаторът Роскомнадзор заяви, че решението е взето заради "нарушение на изискванията на руското законодателство, които трябва да се спазват, за да се предотврати използването на месинджъра за терористични и екстремистки цели.“

Signal използва криптиране от край до край, което затруднява руското правителство да прихваща комуникациите.

Руските власти разшириха репресиите си срещу свободните медии и платформи, след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. Те блокираха множество независими местни медии и прекъснаха достъпа до Twitter, който по-късно стана X, както и до Facebook и Instagram на Meta.

В последния удар срещу свободата на информация, в четвъртък YouTube се сблъска с масови прекъсвания след многократни забавяния през последните седмици.

Руските власти обвиниха за забавянията собственика Google, който според тях не успял да обнови своето оборудване в Русия, но много експерти оспориха това твърдение, аргументирайки се, че вероятната причина за забавянията и последното прекъсване е желанието на Кремъл да ограничи публичния достъп до основна платформа, която предоставя опозиционни възгледи.