Иранският президент Масуд Пезешкиан номинира днес опитния дипломат Абас Арагчи за външен министър, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на иранския парламент, информира БТА.

Абас Арагчи има богат опит като дипломат и беше главен преговарящ на Иран в ядрените преговори между Техеран и световните сили от 2013 до 2021 година.

Арагчи е бил също посланик на Иран в Япония и Финландия и беше заместник-министър на външните работи, отговарящ за Азиатско-тихоокеанския регион, за две години, преди да стане говорител на външното министерство през 2013 година.

Когато външен министър на Иран беше Мохамад Джавад Зариф, Арагчи беше вторият по важност човек в министерството и заемаше постове като заместник-министър по юридическите и международните въпроси и заместник-министър по политическите въпроси.

Арагчи има докторска степен по политически науки от университета в Кент.

Припомняме, че Масуд Пезешкиан беше избран за девети президент на Иран след преброяването на гласовете от изборите за държавен глава на 5 юли. Пезешкиан, 69-годишен сърдечен хирург, спечели 16 384 403 гласа, докато неговият съперник Саид Джалили отстъпи с 13 538 179 гласа.

Западът се надява новият президент да е реформаторски настроен и да „стопли” отношенията на Иран с демократичния свят.