Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва, информира БНР.

"Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заявил източникът.

Според оценките на руската армия, направени по-рано, около 1000 украински военни са взели участие в нахлуването в Курска област, което започна във вторник. От Киев запазиха мълчание няколко поредни дни и едва във вечерното си видеообръщение в събота президентът Володимир Зеленски потвърди за офанзивата.

Руската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 14 украински дрона над граничещата с Украйна Курска област, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, информира БТА.

Според министерството още 16 украински дрона са били унищожени над Воронежка област, която е на няколкостотин километра южно от Москва, а 3 дрона - над Белгородска област. Унищожени са били също по един дрон над Брянска и над Орловска област, заявиха още от руското ведомство.

Руски части на противовъздушната отбрана са свалили през нощта над Курска област и четири тактически балистични ракети "Точка-У", изстреляни от Украйна, които са били насочени към цели на територията на Русия, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС.

Украинските сили снощи са унищожили 53 от 57 дрона, пуснати от Русия, пък предаде междувременно Ройтерс, като се позова на военновъздушните сили на Киев.

Дроновете са били унищожени в различни части на Украйна по време на снощната атака, казаха украинските ВВС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили вероятно са използвали севернокорейска ракета за нанасяне на удар в Киевска област, при който са били убити баща и четиригодишният му син.

"По предварителна информация руснаците са използвали севернокорейска ракета за тази атака – поредният умишлен терористичен удар срещу Украйна", написа той в социалните мрежи. "Експерти пиротехници все още работят, за да установят точната информация за тази ракета", поясни Зеленски.

Припомняме, че снощи украинският президент за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора".

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", добави той.

Вчера нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви:

"Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".