В разгара на августовското лято се очаква серия слънчеви и горещи дни. В първата половина на настоящата седмица облачността ще е минимална, слънцегреенето – интензивно, а дневните температури ще са в диапазона между 35 и 40 градуса.

От сряда до неделя страната ни ще попадне в зона на неустойчивост. Дните ще са все така слънчеви и горещи, но в часовете следобед и вечерта ще има условия за формиране на гръмотевична облачност с кратки локални валежи от летен тип с потенциал за градушка. С по-голяма вероятност явленията ще са в западните райони и ще са по-експлозивни в Югозападна България в края на седмицата.

Неустойчивостта ще обхване дните докъм 20-21 август. След това, до края на третата пълна седмица на месеца вероятността за валежи е малка. Дневните температури ще се понижат леко, но ще останат във високия диапазон – между 32 и 37-38 градуса.

По Черноморието предстоящият двуседмичен период ще е преобладаващо слънчев. Смущенията от запад няма да достигнат крайбрежието. С леки колебания температурите ще се колебаят около 30 градуса, малко над тази граница в началото на настоящата седмица. Морската вода – 26-27. Вълните между 15 и 20 август ще са високи по бреговете на Южното Черноморие.

Южна Европа - в пещ

Гореща вълна мъчи милиони в Южна Европа. Температурите достигнаха 42 градуса дори в Северна Испания. А по улиците на Билбао термометрите показваха 45 градуса. Синоптичната служба издаде предупреждение за опасно за здравето време, съобщава днес Нова тв.

Кодовете бяха в сила за Баския регион и Кантабрия.

Подобно беше положението в Италия. За неделя червени кодове имаше в 14 града из цялата страна - от Флоренция до Палермо на остров Сицилия.

Службата за гражданска защита раздаваше бутилки с вода на посетителите в древния форум в Рим. Според някои експерти данните сочат, че горещата вълна в Рим практически не е спирала още от месец юли.

Очаква се темепературите да останат над обичайните още 10 дни.