Президенът Путин е подписал указ за утвърждаването на 27 февруари за Ден на силите за специални операции. Или иначе казано днес е празникът на "зелените човечета". Документът е парафиран вчера и влиза в сила още днес, предава "Нюз.ру"

Още през 2013 година Министерството на отбраната е започнало създаването на Сили за спецоперации, предназначени за изпълнение на тайни операции както в Русия, така и в чужбина. Началникът на генщаба Валерий Герасимов тогава заявил, че такова подразделение се прави въз основа на опита на водещите държави в света във военните конфликти от началото на века, припомня ТАСС.

Днешният ден е избран, защото в нощта на 26 срещу 27 февруари 2014 г. 120 руски бойци без опознавателни знаци се изсипаха в 5,30 часа сутринта в Крим. Операцията под кодовото название "Да си върнем Крим" всъщност е започнала още на 20 февруари, разкриват документи, попаднали в медиите. По-късно общият брой на прехвърлените солдати на полуострова достига 1700. И понеже дълго време официалните власти в Москва се правеха, че не знаят нищо и твърдо отричаха, че са пратили спецчасти на полуострова, хората започнаха да наричат попадналите "случайно и от нищото" войници - "зелени човечета". 

Едва на 17 април м.г., след анексирането на полуострова, с половин уста Путин призна, че "учтивите хора", както в Русия наричаха бойците, отишли "доброволно" в Крим, са всъщност руски войници. А в края на годината на сбирка в Министерството на отбраната президентът официално благодари на военните за техния "професионализъм през периода на кримските събития", подчертавайки, че "те предпазили жителите на Крим от кръвопролитие и хуманитарна катастрофа".

Да се честват "учтивите хора" предлагаха депутати от Думата още през септември миналата година, писа "Известия" И за да се подмажат напълно на вожда, идеята им бе да бъде утвърден техния празник на 7 октомври - рождения ден на Путин.

Така гласеше проектозаконът, внесен в Думата на 17 септември от депутата Игор Зотов. Според него това е най-достойният начин да бъдат почетени хората, поддържали реда по време на референдума в Крим през март.

"Благодарение на нашия Върховен главнокомандващ Путин и на министъра на отбраната Шойгу руската армия символизира днес духовната сила на хората в Русия. 7 октомври, рожденият ден на Владимир Путин, е идеалната дата за Ден на учтивите хора", заяви тогава Зотов пред "Известия".

Реакция на предложението тогава нямаше. Днес празникът вече е факт, макар да не е навръх рождения ден на главкома Путин.