"Аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме.“ Това заяви пред „Дарик“ президентът Росен Плевнелиев по време на официалното си посещение в емирството.
Плевнелиев щял да постави въпроса за образуване на газов коридор юг-север, чрез който България да бъде разпределител за редица други европейски страни:

„Да се използват възможности на гръцки пристанища, България да бъде като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, а защо не и до Балтийските държави. Със сигурност няма да стане от днес за утре, но ние ще поставим този въпрос на масата, още повече в светлината на това, което се случва в Украйна“.

В понеделник Плевнелиев е бил посрещнат от министъра на енергетиката Мохамед бин Салех ал Сада, което означава, че въпросът с евентуалните доставки на катарски природен газ за България ще бъде една от най-важните теми за обсъждане по време на официалното посещение. В първия ден от визитата си държавният глава се срещна с българи, живеещи в Катар. 

Президенът блесна с остроумие при въпроса каква е целта на посещението му в емирството:

„Какво осмисля едно държавно посещение? Със сигурност не ходенето на плаж, от там следват оставки”, каза Плевнелиев. Остроумието е за сметка на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. По време на посещение в Дубай, той отиде да се пече на слънце и не вдигаше телефона си когато му звънеше Бойко Борисов. Това му струва незабавно уволнение.