За втора поредна година чатботът ChatGPT бележи значителен спад на трафика от юни насам - индикация, че една от основните функции на изкуствения интелект е да помага за... писане на домашните от училище.

Това бе факт още миналата година, когато чатботът тепърва придобиваше масова популярност. Отварянията на ChatGPT.com спаднаха с над 15 % от юни нататък, след което се възстановиха през септември. В много държави все повече учители започнаха да се ориентират към устни изпитвания заради тренда за използване на чатбота. 

Междувременно OpenAI, компанията зад ChatGPT, обяви че разработва специален инструмент, който да поставя невидим "воден знак" върху всеки текст, генериран от чатбота - незабележим за хората, но правещ възможно засичането на AI употреба с почти 99,9 % точност.

Това щеше да даде едно рамо на учителите и да накаже преписвачите, но компанията още не е пуснала инструмента.

Една от причините, които се посочват, е анкета сред потребителите. Шейсет и девет на сто от тях смятат, че подобна система ще доведе до неверни обвинения за използване на AI. А 30 % обявяват, че ще ползват ChatGPT по-малко, ако се въведе подобен "воден знак", а конкурентите му не го направят.

Това означава, че близо една трета от потребителите ползват чатбота за създаване на текстове, които могат да бъдат проверявани за преписване и плагиатство, т.е. вероятно са ученици и студенти. Ситуацията също така сочи, че OpenAI имат силна мотивация да не улесняват засичането на текст, който е бил генериран от AI.