Призивите, отправени от Франция, Германия и Великобритания към Иран да се въздържа по отношение на Израел са "без политическа логика и противоречат на принципите на международното право", заяви иранското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Трите европейски страни публикуваха вчера съвместно изявление, в което призоваха Иран и съюзниците му да се въздържат от атаки срещу Израел след убийството на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран миналия месец.

Иранските власти и техните съюзници – „Хамас“ и ливанската шиитска групировка „Хизбула“, обвиниха Израел за смъртта на Хания. 

"Без никакво възражение срещу престъпленията на ционисткия режим (Израел), изявлението на Е3 (Франция, Германия и Великобритания) безсрамно изисква Иран да не отговаря на нарушаването на неговия суверенитет и териториална цялост", каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Той посочи, че Техеран е решен да възпре Израел и призова Париж, Берлин и Лондон "веднъж и завинаги да застанат срещу войната в Газа и подстрекателствата на Израел"

"Бездействието на Съвета за сигурност на ООН и мащабната политическа и военна подкрепа на западните правителства за ционисткия режим (Израел) са основните фактори зад регионалното разширяване на кризата в Газа", добави Канани.