Министър Калин Стоянов ще поиска оставките на двама по-дребни началници от пловдивската дирекция, трети е временно отстранен, но директорът сам е решил да поиска преназначаване на друга длъжност.

Това стана ясно от брифинг на шефа на МВР след трагичния случай, при който в стрелкови полигон на Специализираните полицейски сили (СПС) дете застреля баща си, който беше полицай и инструктор по стрелба.

"Просто, нали, с разговора, който проведохме вчера - аз поисках от него (Георги Чергов, директор на ОДМВР-Пловдив - бел. ред.) да освободи поста директор. НО от това, което чух днес - малко повече факти и обстоятелства, аз съм на мнение, и то категорично мнение – че постовете трябва да бъдат освободени от началник отдел "Охранителна полиция", началник сектор "Специализирани тактически действия", а още днес, по образуваното дисциплинарно производство съм отстранил и началника на отдел СПС", заяви министърът от Пловдив.

Така и не стана ясно каква точно ще бъде съдбата на Чергов, когото лично Калин Стоянов назначи на поста. На журналистически въпрос самият директор отговори:

"Аз ще подам заявление за преназначаване на друга длъжност."

На въпрос какво ще става нататък, той отговори типово "под пагон":

"Това ще реши ръководството."

След това самият Калин Стоянов пък каза, че назначеният от него директор е постигнал целта да подобри работата в областната дирекция.

Но повтори, че е "разговарял с Чергов и той ще освободи поста директор на областната дирекция".

"Малките компормиси водят до големи проблеми", философски обобщи самият Чергов.

Иначе по фактологията министърът не разкри нещо особено ново: в стрелбището са се реализирали задачи до обед, после имало планирано обучение... 

"... След което (убитият полицай) взима своето дете на 7 г. и го завежда в сградата на СПС.

Детето е било в помещението, където се преобличат колегите и са техните шкафчета – вероятно там е било и оръжието, и шкафчето не е било заключено.

Колегите са чули един изстрел, след което виждат детето с пистолета в ръце, а колегата – смъртоносно прострелян."

Той се съгласи, че остават много въпроси: как едно 7-годишно дете се намира в едно от специализираните звена на областната дирекция, как в ръцете му попада огнестрелно оръжие и пр.