Военноморските сили на Румъния извършиха във вторник контролирана експлозия на мина, стигнала до черноморското крайбрежие на страната. Това съобщи Министерство на отбраната в Букурещ, цитирано от "Ройтерс" и БТА.

Румъния, България и Турция разполагат със съвместна работна група за обезвреждане на плаващи мини, които започнаха да се появяват в Черно море, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 година.

Вътрешното ведомство обяви, че флотът е бил предупреден от местните власти рано сутринта за неидентифициран предмет, изхвърлен от водата на брега, близо до Гриндул Китук, югоизточна Румъния. Районът е част от делтата на река Дунав, която Румъния споделя с Украйна.

"Разглеждайки снимки, направени на място, обектът най-вероятно е противодесантна морска мина от типа YaRM“, посочва се в изявление на министерството.

Мината е била взривена към 7:50 часа местно време (и българско време - бел.ред.), добавят от вътрешното министерство в Букурещ.

Черно море има решаващо значение за доставките на зърно, нефт и нефтени продукти, като крайбрежието му се споделя от България, Румъния, Украйна и Русия, Грузия и Турция.

Над 100 плаващи мини са били открити и унищожени от началото на войната, обяви още румънският флот.